Pesta porcină africană este boala care a ajuns să facă ravagii în țară și e normal să te întrebi, văzând dezastrul cauzat, dacă ar fi putut fi prevenită.
Președintele Comisiei parlamentare de control a activității Serviciului Român de Informații (SRI), Claudiu Manda, a anunțat recent că SRI-ul știa de pesta porcină încă din 2016, vreme în care avertiza despre pericolul pe care boala îl constituie.
Potrivit lui Claudiu Manda, de atunci și până acum, SRI-ul a făcut 132 de informări pe acest subiect. De asemenea, aceste informații ar fi fost transmise atât structurilor centrale, cât și celor locale.
Informațiile au fost obținute în urma audierii directorului SRI, Eduard Hellvig, în care pesta porcină nu a fost singurul subiect abordat. Cu toate acestea, referitor la problematica despre care vorbeam, Comisia a vrut să afle dacă SRI avea atribuții și dacă și-a făcut datoria de informare.
Într-adevăr, problema ținea de competența SRI-ului, deoarece era în concordanță cu legea care prevede că securitatea economică și securitatea alimentară sunt în zona lor de competență.
„Conducerea SRI ne-a informat că prima informaţie pe care au transmis-o beneficiarilor legali a fost în iunie 2016. Atunci previzionau că la graniţa externă a României există posibilitatea ca legat de porcii mistreţi în România să apară pesta porcină”, a declarat Claudiu Manda. Tot el a menționat că informările au fost transmise premierului, miniștrilor și ANSVSA-ului.
De asemenea, SRI-ul a avertizat și în legătură cu un alt pericol, care ar putea afecta rumegătoarele mici. Potrivit SRI-ului, există un alt virus care le-ar putea ataca pe acestea.