Mulți români visează să încaseze mii de euro pe lună, însă puțini ajung să își vadă visul împlinit. S-a aflat care sunt angajații din România care primesc mii de euro de la banca de stat, Eximbank. Unii nici nu au experiență în domeniu.
Secretarii generali ai Guvernului sunt cei care încasează mii de euro pe lună de la Eximbank, indiferent dacă au sau nu experiență bancară, scrie economedia.ro.
În declarațiile de avere ale secretarilor generali ai Guvernului României apare o secțiune legată de banca de stat Eximbank, unde sunt trecute venituri de peste 3-4.000 de euro lunar. Banii sunt încasați de aceștia din poziția de „membri CIFGA”.
GIFGA este un comitet al EximBank, care numără 15 membri, printre care se regăsesc o serie de reprezentați ai Executivului. După președinte și vicepreședinți, lista de membri se deschide chiar cu Secretarul General al Guvernului, indiferent care ar fi el, potrivit unei hotărâri de guvern din 2007.
Dacă se analizează experiența profesională și declarațiile de avere, se ajunge la concluzia că dintre cei câțiva recenți SGG care au încasat mii de euro de la banca de stat, ca membri de comitet, doar unul singur are și experiență directă în sistemul bancar, aceasta fiind legată de două bănci cu falimente răsunătoare.
De asemenea, Guvernul României nu a vrut să spună cine sunt cei care beneficiază de miile de euro de la Eximbank.
„Banca EximBank a fost înființată în 1992 și are ca acționar majoritar statul român, prin Ministerul Finanțelor. Conform prezentărilor oficiale, Banca de Export-Import a României EXIMBANK-S.A. are misiunea de a susține mediul de afaceri românesc, de a-și diversifica oferta de produse în numele și contul statului, precum și de a mări numărul produselor destinate susținerii financiare a domeniilor prioritare.
În ultimii zece ani, banca a intrat în Topul celor mai mari 10 bănci după active din România și, de curând, a făcut o mișcare prin care își extinde acțiunile. Banca de stat a finalizat la sfârșitul anului trecut fuziunea cu Banca Românescă, devenind bancă universală cu servicii complete, adică inclusiv de retail, cu produse pentru persoanele fizice. Din 31 decembrie 2022, data efectivă a fuziunii, cele două bănci urmează să funcționeze ca o singură entitate, sub denumirea de EximBank”, a răspuns Guvernul întrebării cine sunt cei care încasează banii EximBank și pentru ce.
Nu în ultimul rând, Comitetul Interministerial de Finanțări, Garanții și Asigurări, prescurtat CIFGA, examinează și aprobă reglementările interne specifice operațiunilor desfășurate în numele și contul statului român și activitatea și produsele acordate în calitate de agent al statului.
De asemenea, comitetul este alcătuit din reprezentanți ai organelor de specialitate ale administrației publice centrale, precum și ai EximBank.