Zeci de angajați CFR din mai multe colțuri ale României au intrat în grevă, fiind nemulțumiți de faptul că Guvernul a programat termenul de intrare în vigoare a legii care are în vedere statutul personalului feroviar. Este vorba despre legea care ar fi adus venituri mai mari angajaților CFR Călători.
Muncitorii au mai multe nemulțumiri față de măsurile pe care Guvernul le ia, iar protestatarii cer ca statutul CFR să fie pus în aplicare. Printre măsurile luate, se dorește ca personalul să primească salarii mai mari și să iasă la pensie mai devreme. Președintele Federației Sindicatelor Transporturilor Feroviari, Rodrigo Maxim, a explicat de ce au intrat angajații CFR în grevă spontană.
„Cei intrați în grevă au salariul minim, nu înțeleg de ce oameni calificați nu pot să își mai asigure existența.
Toate prețurile au crescut, facturile cresc, iar ei nu mai au cu ce să le plătească.
Toți CFR-iștii sunt în unități între 8.00 și 10.00, așteaptă un comunicat de la ministrul Transporturilor, în care să li se explice de ce s-a abandonat transportul feroviar în România”, a declarat sindicalistul la Digi 24.
Potrivit acestuia, deocamdată trenurile circulă după orarul stabilit. Cu toate acestea, a mai precizat că, dacă cei care repară locomotivele se vor opri din lucru, nu se va mai putea circula, deoarece nu vor mai fi locomotive pentru trenuri.
Oamenii sunt nemulțumiți după ce autoritățile le-au înghețat salariile, care ar fi trebuit să crească de la începutul anului viitor. În ultima ședință, Guvernanții au luat această decizie deoarece nu doresc ca deficitul bugetar să crească și mai mult.
Datorită acestui lucru, toate veniturile au fost înghețate la stat, excepție făcând veniturile profesorilor și ale personalului auxiliar din sistemul medical. Totodată, personalul CFR se teme de faptul că și-ai putea pierde locurile de muncă. Potrivit acestora, în funcție de negocieri, își rezervă dreptul de a decide spontan asupra evenimentelor din această dimineață.
n condițiile în care noi, ceferiștii din România, vom constata că lucrurile nu se vor schimba în bine nici de această dată, în condițiile în care salariile noastre sunt la limita subzistenței, iar pericolul pierderii locurilor de muncă devine din ce în ce mai evident, înțelegem să decidem spontan, pe parcursul zilei de luni, 20 decembrie 2021, dacă va fi sau nu nevoie să ”PROROGĂM” desfășurarea activității în sectorul feroviar, pe perioadă nedeterminată, ca soluție ultimă de a ne apăra drepturile stabilite prin lege de Parlamentul României și pentru a ne păstra locurile de muncă, singurele care pot garanta viitorul nostru și al zecilor de mii de familii care depind de munca noastră, explică sindicaliștii.