Andronescu schimbă regulile educației pe bandă rulantă: cât vrea să țină școala?

de: Diana Radu
06 03. 2019

Ecaterina Andronescu, Ministrul Educației vrea să introducă din nou 12 ani de învățământ obligatoriu. Astfel, ultimii doi ani de grădiniță și ultimii doi ani de liceu, vor deveni obligatorii.

„Art. 24 – (1) Învățământul genral obligatoriu cuprinde învățământul primar, învățământul gimnazial și primii doi ani ai învățământului secundar superior. Învățământul secundar superior și grupa mare din învățământul preșcolar, devin obligatorii până cel târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2023”, se arată în proiectul de lege.

În aceste condiții, Andronescu se întreabă dacă mai rost ca elevii de clasa VIII-a să mai dea Evaluarea Națională, deaorece este un fel de „evaluare intermediară”, în cazul în care de anul viitor învățământul obligatoriu va fi extins cu trei ani,  de la grupa mare până la clasa a XII-a.

Proiectul de lege, care prevede modificarea învățământului obligatoriu se află pe ordinea de zi a ședinței de plen a Senatului, care va avea loc astăzi.

„Este acum la Senat, chiar este pe lista de vot, o lege care stabilește obligativitatea ultimelor două grupe la grădință – grupa mijlocie și grupa mare – și ultimii doi ani de liceu, începând din anul 2020. Anul acesta va trebui să pregătim preluarea, la început de ciclu și la sfârșit de ciclu, în învățământul obligatoriu,” a declarat Ecaterina Andronescu

În prezent, învățământul obligatoriu începe la clasa pregătitoare și se încheie la clasa a X-a. Legea Educației în forma sa inițială prevedea însă trecerea clasei a X-a la gimnaziu și un liceu de doar trei ani, însă aceste prevederi nu au fost aplicate până acum.

Ecaterina Andronescu pare cam indecisă când vine vorba de schimbările din educație. În urmă cu puțin timp declara că ar vrea să introducă un examen intermediar, pe principiul examenului de treaptă, la trecerea în liceu din clasa a X-a în clasa a XI-a.

„Încercăm să respectăm calendarul pe care l-am anunțat pentru viitoarea lege a educației. Suntem acum la punctul de a fi aproape gata cu capitolul care încearcă să dea viziune și să stabilească obiective pentru sistemul de învățământ. Pentru că o lege nouă în care doar corectăm ce nu a mers în legea veche, mie mi se pare foarte puțin și nu s-ar justifica în maniera aceasta. Pe de o parte să corectăm, pentru că a devenit așa de stufoasă (Legea Educației nr 1/2011) prin modificările care s-au produs, în care cu greutate te descurci în prevederile ei”, a mai declarat Ecaterina Andronescu.