Analiștii financiari, care urmăresc cu atenție evoluțiile din economia românească, nu vin cu vești foarte bune pentru anul acesta. Ei susțin că încrederea în mersul economiei a mai crescut puțin, dar încă se situează sub nivelul de percepție de anul trecut.
În luna aprilie, încrederea în evoluția economiei a crescut față de luna martie, dar pesimismul e încă prezent în rândul economiștilor. Anul trecut, de exemplu, în aceeeași perioadă, nivelul de încredere era mai ridicat. Acum, perspectivele nu sunt dintre cele mai bune, iar de vină pentru această situația sunt, în primul rând, măsurile fiscale.
Este anticipată deprecierea monedei naţionale în 12 luni până la 4,84 lei/euro şi o inflaţie de 4,15%, potrivit Indicatorului de Încredere Macroeconomică al CFA România.
În luna aprilie 2019, Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a crescut faţă de luna anterioară cu 11,6 puncte până la valoarea de 46,6 puncte. Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, indicatorul a scăzut cu 2,9 puncte. Această evoluție s-a datorat ambelor componente ale acestuia.
Astfel, Indicatorul condiţiilor curente a crescut faţă de luna anterioară cu 12,8 puncte, până la valoarea de 59,9 puncte. Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul condiţiilor curente a scăzut cu 6,1 puncte. Indicatorul anticipațiilor a crescut cu 11,1 puncte până la valoarea de 39,9 puncte. Faţă de aceeaşi lună a anului anterior, Indicatorul anticipaţiilor a scăzut cu 1,2 puncte.
În privința cursul de schimb EUR/RON, analiștii anticipează că leul se va deprecia în următoarele 12 luni. Prognoza pentru următoarele șase luni e că euro va sta în jur de 4 lei și 78 de bani, dar pentru următoarele 12 luni se duce la 4 lei și 84 de bani.
Și inflația urmează să crească, potrivit analiștilor. Indicele prețurilor de consum va urca la 4,15%.