ANAF ar putea șterge datoriile acestor 10 companii de apărare, potrivit unui proiect de OUG ce se află pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de joi. Sunt vizate sumele datorate până la data de 31 martie 2022. Potrivit proiectului, este vorba despre obligațiile principale însemnând: impozite, taxe, contribuții sociale obligatorii și alte sume datorate bugetului general consolidat, precum și obligațiile accesorii, datorate și neachitate menționate.
Nu vor luate în calcul în calcul obligațiile fiscale principale cu reținere la sursă și a accesoriilor aferente acestora. Impactul bugetar este de 106,1 milioane lei. Care sunt cele zece companii care vor avea datoriile șterse:
ANAF o să șteargă, în total, obligații fiscale de 137,2 milioane lei. Potrivit documentelor, acele companii nu pot să achite acele datorii și conduc la creșterea plăților restante, creând instabilitate și afectând semnificativ situația economico-financiară a acestora.
De precizat este că motivul principal pentru care se ia o astfel de decizie este legat de întărirea capacității de apărare a României prin luarea unor măsuri urgențe de redresare economico-financiară a operatorilor economici de interes strategic, în așa fel încât Forțele Sistemului Național de Apărare să poată fi pregătite pentru protejarea intereselor esențiale și siguranței statului român, cât și pentru a-și onora obligațiile asumate în calitate de stat membru UE și NATO.
De asemenea, se propune menținerea unor capacități adecvate de producție militară ce să permită, pe deoparte, un grad ridicat de autonomie în înzestrarea FSNA, iar de cealaltă parte parte continuarea exporturilor pentru amortizarea costurilor cercetării, retehnologizării și producției militare de uz propriu.
Recent, ANAF a anunțat că va trimite informări, în perioada următoare, către profesori, coafeze sau alţi prestatori de servicii de înfrumuseţare, dar şi către proprietarii de locuinţe date spre închiriere, că trebuie să-şi declare veniturile în vederea impozitării.
„Agenția Națională de Administrare Fiscală intensifică, în anul 2022,activitățile de îndrumare și asistență în domeniul fiscal, manifestându-și înacestsens rolul activ pentru sprijinirea contribuabililor în vederea îndeplinirii obligațiilor fiscale ce le revin. Astfel, Agenția Națională de Administrare Fiscală derulează trei Proiectepilot privind stimularea conformării voluntare, dedicat persoanelor fizice,care se vor concentra pe educarea și informarea contribuabililor despre obligațiile fiscale.
Obiectivele acestora sunt creșterea gradului de informare și stimularea conformării fiscale voluntare a contribuabililor persoane fizice, pentru următoarele categorii de contribuabili:
– cadre didactice și alte persoane ce pot obține venituri din meditații,
– persoane care obțin venituri din cedarea folosinței bunurilor,
– persoane fizice care realizează venituri din prestarea unor activități de înfrumusețare și întreținere corporală”, se arată într-un comunicat al instituției.