17 mai 2023 | 14:26

ANAF taie în carne vie. Firmele care sunt pe lista controalelor

Economic
ANAF taie în carne vie. Firmele care sunt pe lista controalelor
Au scăzut veniturile bugetului de stat!

În ultimii doi ani de zile, la nivelul instituției ANAF, principalul colector al datoriilor către stat de la contribuabili, a inițiat mai multe programe de eficientizare a verificărilor, precum și a colectării sumelor datorate de români, persoane fizice sau juridice, către stat. În acest sens, recent instituția a reamintit contribuabulilor, persoane juridice, posibilitatea unor noi verificări. Cu alte cuvinte, ANAF taie în carne vie, precizând și care sunt firmele care sunt pe lista controalelor.

Colectarea datoriilor și programele ANAF îndreptate spre datornici

Încă de la preluarea mandatului de conducere a ANAF, Lucian Heiuș declara că vor fi demarate ample programe de verificare, control și colectare a contribuțiilor către stat din partea românilor. În același timp, același Lucian Heiuș anunța demararea unor controale intensive la mai multe entități, fie firme, fie persoane fizice, care ori nu și-au plătit integral contribuțiile, ori nu și-au declarat taote veniturile obținute, iar aici ținta clară era îndreptată spre influencerii din România care au fost suspectați de ANAF de nedeclararea tuturor veniturilor obținute din această practică, deja legală și suspus impozitării în România, ca orice alt venit.

Ca dovadă a intențiilor de sancționare drastică a celor care încalcă legislația, din acest punct de vedere, stau și controalele întreprinse de la momentul preluării conducerii ANAF de către Lucian Heiuș. Cele mai recente controale, publicate pe site-ul instituției, au fost îndreptate către agenții comerciali din „Dragonul Roșu”, unde, spune ANAF, au fost date amenzi de până la 1,55 milioane de lei. Conform comunicatului, controalele au avut loc pe 4 mai a.c., iar finalitatea acestora a fost, după cum urmează:

„Au fost aplicate 312 sancțiuni contravenționale în cuantum de 1,55 milioane de lei, în principal pentru neevidențierea în contabilitate a operațiunilor economico-financiare efectuate și nerespectarea prevederilor legale referitoare la întocmirea și utilizarea documentelor justificative.”, spune ANAF în comunicat.

Vezi și: ANAF a pus ochii pe românii de la Glovo, Uber și OLX. Ce riscă acum

Lucian Heiuș anunță că ANAF taie în carne vie

Un alt aspect al controalelor din ultima vreme ține de modul în care anumite entități economice, persoane juridice în speță, au înregistrat profiturile, concret fiind vorba de înregistrarea profiturilor peste media trimestrială anterioară. Conform informațiilor, Heiuș spune că ANAF taie în carne vie când vine vorba de aceste firme, iar conform legislației, instituția are dreptul de a reverifica actele contabil-financiare ale firmelor vizate în acest proces, dacă se consideră declararea eronată sau parțială a acestor profituri, ANAF își propune ca prin aceste demersuri, în cazul firmelor la care se constată creșteri ale profiturilor declarate în raport cu trimestrele anterioare, să treacă la o analiză de risc și la verificăr în amănunt ale actelor contabile.

Vezi și: ANAF a pus tunurile pe cei care fac bani pe Facebook sau Instagram. Vedetele care riscă sancţiuni

Au scăzut veniturile bugetului de stat

În prima parte a anului, mai spune ANAF, colectarea la bugetul de stat s-a ridicat la aproximativ 560 de milioane de lei, procentul de 44% arătând o diminuare a veniturilor de la bugetul de stat, în comparație cu anul trecut când se colectau aproximativ 1 miliard.

Această diminuare a veniturilor vine și pe fondul unei instabilități fiscale și de ordin economic, precum și ca urmare a creșterii ratei de inflație ce a dus, în anumite cazuri, chiar la declararea falimentului sau intrarea în procedura de faliment.

Pe de altă parte, o altă cauză, este și declararea la final de 2022 a profiturilor de către entitățile economice în ideea de a se încadra în marja de 5% a dividendelor, dar și pe fondul unei alte situații, și anume companiile au acordat dividende, în contul anului trecut, chiar în primele luni ale anului, ceea ce a diminuat procentul de venituri la bugetul centralizat. Criza bugetului de stat se resimte, iar deciziile de luna aceasta, de a reduce cheltuielile în simsteul bugetar este o consecință a acestei crize.