În timp ce mulți dintre noi visează la autostrăzi pe teritoriul României, ANAF are mari șanse să blocheze activitatea ONG-urilor din țară din cauza unei legi recent care nu poate fi pusă în aplicare dintr-un motiv absurd.
Dacă aveai nevoie de un argument adițional pentru a înțelege mai bine ineficiența și absurditatea legislației din România, este suficient să ai în vedere un document care ar putea pune pe butuci activitatea tuturor ONG-urilor din țară. De la 1 aprilie, acestea riscă să nu mai poată să încaseze niciun fel de donație și, implicit, să-și întrerupă activitate. Motivul pleacă de la o lege ciudată care va intra în vigoare peste câteva săptămâni.
Toate ONG-urile de la noi sunt puse într-o situație absurdă de o lege care își va face simțite efectele de la 1 aprilie. Conform unui proiect ANAF, orice organizație non-profit care încasează bani din donații sau alte activități trebuie să-i detalieze într-un registru tip. Altfel, riscă să se afle în ilegalitate și să fie închise. Problema este că registrul respectiv nu există încă, iar ritmul activității guvernanților noștri nu trădează că ar fi gata până în prima zi a lunii viitoare.
Având în vedere situația delicată, mai mulți lideri ai unor importante ONG-uri din România și-au exprimat frustrarea și îngrijorarea pe marginea subiectului. „Noi le cerem să facă autostrăzi, pentru asta se oprește România mâine, dar noi cerem asta unora care nu sunt în stare să facă un registru”, spune Oana Gheorghiu, co-fondatoare Dăruiește Viață, pentru HotNews.ro. Oana lucrează la construcția primului spital de oncologie pedriatică din țara noastră.
„E o condiție pe care trebuia să o îndeplinești înainte să poți să o îndeplinești. E pur și simplu încă o bătaie de joc din partea statului”, declară și Vlad Voiculescu, fondatorul MagiCamp, pentru aceeași publicație.
Oficialii ANAF au declarat că registrul va fi disponibil de la data de 1 aprilie pe site-ul instituției. „Acel registru va fi disponibil pe site-ul ANAF începând cu 1 aprilie pentru că, din acea dată se aplică prevederile. Așteptăm să apară un ordin în ceea ce privește modalitatea de înscriere a informațiilor în registru. Pentru a se putea înregistra în acel registru, ONG-urile trebuie să depună o cerere la organul fiscal de care aparțin, la care va fi anexată o declarație pe propria răspundere din care să rezulte că desfășoară activitatea în domeniul pentru care a fost constituit acel ONG. ONG-ul să nu aibă datorii mai vechi de 90 zile, să aibă bilanțurile depuse și să nu fie declarat inactiv fiscal.” Cu alte cuvinte, statul român se dă peste cap pentru a te descuraja să te înhami la orice activitate neprofitabilă.
Efectele acestei formalități suplimentare au fost explicate de redactorii Hotnews. ”Pe lângă îmbulzeală (toate ONG-urile vor fi nevoie să stea la coadă să se înscrie în aceeași zi), înseamnă și că procedura de înscriere a ONG-urilor în registru va începe abia la data la care legea le obligă să fie deja înregistrate acolo pentru a mai putea beneficia de finanțare. Nu este clar nici cât poate dura procedura de înscriere în sine. ”