Administrația Națională de Administrare Fiscală a avut o reacție despre persoanele care vând prăjituri pe Facebook. În ultmii ani, pe rețelele sociale, au apărut persoane care fac bani, mai ales în preajma sărbătorilor, vânzând anumite produse tradiționale. Care este alerta dată de autorități înainte de Paște.
Românii au descoperit că pot face un ban în plus vânzând conaționalilor mai ocupați anumite produse alimentare în preajma sărbătorilor.
Astfel, de Crăciun, pe Facebook poți găsi de cumpărat sarmale, tobă, cârnați, jumări, caltaboș, iar acum, de Paște, printr-un singur telefon sau mesaj te poți alege, fără muncă, cu cozonaci, friptură de miel, drob și chiar ouă roșii, toate la prețul corect.
Cu această ocazie, șeful ANAF, Lucian Heiuș, atrage atenția românilor că „o gospodină care vrea să vândă prăjituri sau cozonac prin online, nefiind autorizată, este ilegal ce face”.
„Poți să atentezi la sănătatea oamenilor. Nu este legal și toți consumatorii ar trebui să cumpere din magazinele organizate”, a spus Lucian Heiuș.
Astfel, Lucian Heiuș nu recomandă românilor să cumpere de la persoane fizice care fac reclamă pe Facebook, nu sunt autorizate și nu au laboratoare, bucătării care să respecte minimele condiții de igienă stabilite de legislația din România.
„Vând prăjituri de casă dar poate le fac prin garaj și le pun apoi în vânzare și, Doamne ferește, te trezești cu o salmonella sau cu altceva nefiind înregistrat și să respecte condițiile de igienă”, i-a mai speriat șeful ANAF pe români.
ANAF a descoperit că românii fac adevărate afaceri din vânzările de pre rețelele sociale sau site-uri de anunțuri.
Spre exemplu, o persoană fizică a vândut bunuri de 44 milioane lei prin platforme gen OLX.Acest lucru nu-i convine deloc statului pentru că pierde foarte mulți bani care i-ar intra la buget din taxe.
„O persoană a vândut online de 44 milioane lei și nu a declarat nimic. Mie mi se pare că omul ăla e și un pic sărit de pe fix. Cum să vinzi atât și să nu declari nimic? Mi se pare că sfidezi orice regulă de bun simț”, a spus Lucian Heiuș.
Astfel, ANAF a început verificări la diverse persoane fizice care au vândut diverse produse prin OLX, această acțiune fiind începută după ce curierii au transmis datele prin Declarația 395.