10 apr. 2022 | 12:21

ANAF pune ‘tunurile’ pe veniturile acestor români. Controale aspre pentru aceste categorii

News
ANAF pune 'tunurile' pe veniturile acestor români. Controale aspre pentru aceste categorii
ANAF incepe controalele pentru anumite categorii de contribuabili

ANAF pune „tunurile” pe veniturile acestor români. Sunt anunțate controale aspre pentru aceste categorii de contribualbili. De asemenea, Agenția Națională de Administrare Fiscală a pierdut în 2021 aproape jumătate dintre disputele fiscale cu românii. Cine sunt românii vizați de controalele ANAF, vedeți în articolul de mai jos.

ANAF începe controalele în rândul acestor români. Agenția vrea mai mulți bani la buget

Agenția Națională de Administrare Fiscală şi-a propus să colecteze mai mulţi bani la bugetul de stat în perioada următoare, iar printre modalităţi se numără verificarea contribuabililor şi mărirea gradului de conformare fiscală.

Referitor la conformarea voluntară, ANAF are o serie de proiecte în desfășurare atât pentru persoane fizice cât şi pentru cele juridice, a anunțat Mihaela Drăgulin, șef serviciu în cadrul Direcției Generale de Asistență pentru contribuabili, ANAF.

Controale în toată țara

„Vom derula în acest an proiecte pilot în diverse judeţe ale ţării care vizează veniturile din cedarea folosinţei bunurilor, veniturile din meditaţii precum şi cele din activităţi de înfrumuseţare. Pentru persoanele juridice sunt două proiecte de conformare fiscală, unul în domeniul preţurilor de transfer, iar cel de-al doilea vizează marii contribuabili”, a declarat Mihaela Drăgulin, conform antena3.ro.

Ce români sunt vizați de controalele ANAF

Acţiunile de conformare fiscală vizează inclusiv profesorii care dau meditaţii acasă, cei care îşi închiriază diverse bunuri, dar şi stilişti care se ocupă de machiaj sau coafură.

În momentul în care toți acei vizați de controale vor primi notificările de la ANAF, vor trebui să le dea curs şi să-şi îndeplinească obligaţiile declarative şi de plată. Toate categoriile de contribuabili care intră în analiza de risc vor constituii obiectul acţiunilor de control ale ANAF în perioada următoare, a informat Mihaela Drăgulin.

ANAF ar putea să restitue mai mulți bani, în urma unei decizii CJUE

Pe de altă parte, Deloitte România și Reff & Asociații au obținut la CJUE o decizie favorabilă contribuabilului într-un litigiu cu ANAF. Practica extinsă a autorității fiscale de a stabili sedii fixe a fost invalidată de instanța europeană, se anunță printr-un comunicat de presă.

O echipă multidisciplinară, compusă din consultanți fiscali Deloitte România și avocați specializați din cadrul Reff & Asociații/Deloitte Legal, a obținut, la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), o decizie favorabilă clientului, contribuabil român, într-un litigiu cu Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Ce s-a întâmplat, de fapt

Este vorba de un caz în care autoritatea fiscală a impus contribuabilului plata TVA pentru servicii prestate către un client nerezident, din cadrul aceluiași grup, cu dobânzile și penalitățile aferente.

ANAF a considerat că societatea străină are un sediu fix în țara noastră, prin intermediul filialei locale, dar CJUE a infirmat această argumentație.