ANAF, decizie fără precedent. Cum îi va presa pe contribuabili să-și plătească taxele

ANAF, decizie fără precedent. Cum îi va presa pe contribuabili să-și plătească taxele
Una vorbim, bașca ne-nțelegem!

Situație imposibilă creată de ANAF. După ce, săptămâna trecută, Guvernul a decis să nu calculeze dobânzi și penalități de întârziere pentru obligațiile fiscale scadente, săptămâna aceasta inspectorii ANAF au început să contacteze telefonic reprezentanți ai firmelor și să le amintească de faptul că au datorii.

De ce sună inspectorii ANAF?

Acest lucru e de natură să inducă panică în investitori și, mai ales în investitorii mici și mijlocii, care sunt cel mai afectați de coronacriză.

Măsurile de executare silită sau de poprire (cu excepția celor care au decizie judecătorească) a creanțelor bugetare au fost suspendate. Cu alte cuvinte, orice firmă poate amâna plata taxelor, fără consecințe. Pe de altă parte, bugetul de stat are nevoie mare de capital, pentru că veniturile au scăzut, iar cheltuielile au crescut.

Guvernul zice ceva, ANAF înțelege altceva
Guvernul zice ceva, ANAF înțelege altceva

„Ți-au crescut vânzările cum nici nu visai!”

Potrivit specialiștilor, pe data de 25 martie, Trezoreria publică așteaptă sume consistente reprezentând TVA, impozit pe profit, impozit și contribuții aferente salariilor. Sunt bani de care Guvernul are nevoie disperată pentru a susține bătălia disperată pe care o dă personalul medical în aceste săptămâni.

„Guvernul însă > contribuabililor cu o ordonanță de urgență prin care lasă la latitudinea fiecăruia dacă să plătească aceste sume acum sau la 30 de zile după ridicarea stării de urgență. Nu contează dacă ți-e greu sau, dimpotrivă, pentru tine criza asta a fost ca o mana cerească și ți-au crescut vânzările cum nici nu visai, ai scăpat de toate stocurile gata să expire! Sau că în februarie ai avut o lună grozavă cu un P&L și un cash-flow excelent! Pe de altă parte, inspectorii ANAF au început să ne sune și să ne aducă aminte că clienții noștri ar trebui să își plătească >. Păi de ce ne sunați? Colegii dumneavoastră de la Palatul Victoria ne-au dat de înțeles în weekend că nu e cazul ..”, spune Gabi Sincu, director al România al TMF Group, furnizor de consultanță, contabilitate și alte servicii pentru firme.

Urmăriți Playtech.ro și pe