Deoarece criza afectează și companiile de presă, fostul șef Pro Tv, cere ajutorul statului Român. Acesta și-a făcut opinia publică pe mai multe rețele, precum propriile site-uri dar și pagini de socializare.
Perioada de criză afectează grav și instituțiile de presă, dar și media. Așadar, fostul șef Pro Tv, Adrian Sârbu, cere ajutor de la statul Român. Întrucât vrea să asigure o perioadă care permite reintrarea în condițiile de funcționalitate. De astfel proprietarul Mediafax și Ziarul Financiar, a publicat scrisoare lui și ca opinie pe pagina de Facebook. Mediafax are acum știrea acestuia în deschiderea site-ului.
„Pentru companiile care activează în domeniul presei și care se afla în reorganizare sau insolvență, suspendarea efectuării plăților către creditori în temeiul planurilor de reorganizare cel putin până la sfârșitul anului astfel încât să se asigure o perioadă post-criza care să permită reintrarea în condițiile de funcționalitate care să permită realizarea de venituri”, menționează Sârbu.
Criza a afectat deja mai multe companii, de astfel și economia țării. Astfel, Sârbu spune că Guvernul și Parlamentul ar trebui să îi ajute financiar. Potrivit lui, sunt necesare cinci milioane de euro în companiile de informare și educare. Dar și înființarea unor scheme, prin care trebuiesc acoperite costurile unor companii de informare. Potrivit cererilor lui Adrian Sârbu, este nevoie de o sumă pentru a reputea întra în ritmul normal.
Cererile patronului sunt în număr de 5. Unele fac referire și la asigurarea salariilor resursei umane din fondul de șomaj. Acesta vrea și instituirea de garanții bancare. Care sunt specifice pentru industrii, dar și pentru capitalul de lucru, adică 20 de milioane de euro. De asemenea, dorește și suspendarea efectuării unor plăți către creditori în temeiul planurilor de reorganizare. Asta pentru companiile care activează în domeniul presei.
”1. inițierea și derularea de campanii guvernamentale de informare, similar cu cele derulate în campaniile electorale care să asigure comenzi de advertising și evenimente virtuale;
2. înființarea unor scheme “soft funds” prin care sa se acopere costul unor campanii de informare coordonate de profesioniști în comunicare, prin intermediul cărora să se ofere sprijin psihologic “în masa” către populație;
3. asigurarea coplații pentru salariile resursei umane din fondul de șomaj (ținând cont de faptul că numai costurile cu salariile ale instituțiilor de presă și mass media sunt de aprox 5 milioane de Euro pe/ lună);
4. instituirea de garanții bancare specifice pentru industrie, pentru capital de lucru – 20 mil EUR;
5. pentru companiile care activează în domeniul presei și care se află în reorganizare sau insolventa, suspendarea efectuării plăților către creditori în temeiul planurilor de reorganizare cel putin până la sfârșitul anului astfel încât să se asigure o perioadă post-criză care să permită reintrarea în condițiile de funcționalitate care să permită realizarea de venituri.”, se arată în scrisoarea lui Adrian Sârbu.