ANAF a pus tunurile pe români. Fiscul va începe controale masive la persoane fizice începând cu data de 1 iulie. Angajații ANAF vor utiliza informații provenite din toate sursele, chiar și de pe rețelele sociale Facebook și Instagram. Iată cum se vor desfășura controalele, mai exact, conform precizărilor președintelui ANAF.
De la 1 iulie, ANAF începe controalele la persoanele fizice. Durata maximă a controlului este de 270 de zile, un control se poate termina în 60 de zile, persoana în cauză va primi întotdeauna un aviz de inspecție, prin care va fi atenționat că începe o acțiune de control.
Lucian Heiuș, președintele ANAF, a declarat despre acest control:
„Avem această analiză de risc. O vom face și pe 2020 și pe 2021. Pentru 2021 abia s-a depus declarația de venit care a fost în mai. Apar aceste diferențe între ceea ce tu ai cheltuit, ți-au crescut conturile într-un an: mergem pe perioada de 5 ani cum îmi permite legea”.
Președintele ANAF a mai afirmat:
„I se va da un număr de telefon, echipa de care va fi controlat, va lua legătura cu oamenii Fiscului. Nu trebuie ca omul meu (de la ANAF n.r.) să meargă la el în sufragerie. Contribuabilul poate să-și ia un avocat, un contabil, este decizia lui”, a spus Heiuș.
Președintele ANAF a mai susținut că totul se va face cu discreție:
„Trebuie să respectăm secretul fiscal și dreptul la viață privată a persoanei. Nu o să aveți nume decât în momentul în care ajunge în instanță. Dacă acea persoană acceptă, ea poate să justifice de unde are banii, stabilim suma totală, se emite o decizie cu baza și cu accesoriile și reiese suma respectivă”, spune Heiuș.
„Dacă ANAF va avea dreptate, îi vom pune sechestru. Bineînțeles că va fi un sechestru asiguratoriu în timpul controlului. Dacă decizia noastră de impunere va deveni definitivă și nu va achita, îi vom vinde activele pe care le deține”, a mai explicat șeful ANAF.
De precizat este și faptul că inspectorii ANAF își vor lua informații și de pe rețelele de socializare.
„O să vă surprindă ceea ce vă spun. Astăzi sunt multe situații în care atunci când facem tragerea răspunderii unei persoane pe alte spețe, iei informații de peste tot. Inclusiv de pe Facebook poți să afli pe unde a umblat, ce a făcut, să-i faci niște estimări, să vezi”, a afirmat șeful ANAF.