Deputații juriști au respins, în unanimitate, proiectul de lege privind amnistia și grațierea. Ce se întâmplă acum cu proiectul de lege?
Plenul Camerei Deputaților a respins, miercuri, cu 177 de voturi ”pentru”, unul ”contra” și două abțineri, proiectul legislativ privind amnistia și grațierea. Ana Birchall, Ministrul Justiției, a anunțat, înainte de vot, că Guvernul susține respingerea acestui proiect.
Acesta prevede că „nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice centrale şi locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României, cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”, în completarea adusă articolului 37 din Constituție cu un nou alineat.
Votul împotrivă a fost dat de deputatul PSD Gheorghe Șimon, iar cei care s-au abținut au fost parlamentarii Adrian Solomon (PSD) și Ion Cupă (ALDE). Cea care nu a votat a fost Cătălina-Nicoleta Bozianu, de la PMP.
De asemenea, o altă schimbare vizează interdicția liderului de stat de a acorda grațiere pentru infracțiuni de corupție. „Preşedintele României îndeplineşte următoarele atribuţii: acordă graţierea individuală; nu poate acorda graţiere pentru infracţiuni de corupţie”, se arată în articolul 94, lidera d din Legea fundamentală.
Cât despre proiectul de lege pentru abrogarea amnistiei și grațierii, Marcel Ciolanu, președintele Camerei Deputaților, a transmis că termenul pentru depunerea raportului este 4 septembrie 2019, mai exact, prima săptămână a sesiunii ordinare a Camerei.