Vineri, la Washington, autoritățile române au semnat un contract prin care România va primi 8 miliarde de dolari pentru această investiție. Ce ar urma să se construiască la Cernavodă l-ar putea deranja pe Vladimir Putin.
Cu ajutorul americanilor, la centrala de la Cernavodă ar urma să fie construite două reactoare nucleare. Autoritățile din România au semnat vineri la Washington un acord prin care România va primi 8 miliarde de dolari.
Reactoarele, odată intrate în funcțiune, vor dubla capacitatea actuală de producție a electricității pe care o are acum centrala. Proiectul celor două reactoare reprezintă o finanțare record venită peste ocean, potrivit ambasadorului Statelor Unite la București.
”Acest proiect în valoare de 8 miliarde de dolari este cel mai mare pachet de finanțare primit până acum de România, fapt care indică încrederea pe care o au Statele Unite în vechiul lor partener și aliat”, a spus Adrian Zuckerman, ambasadorul SUA în România.
Potrivit Stirileprotv,ro, acordul încheiat vineri cu americanii prevede pe lângă construirea celor două reactoare și retehnologizarea primului reactor, care a intrat în funcțiune în urmă cu 14 ani și care are nevoie de investiții serioase. Al doilea reactor este mai nou și a început să producă energie în anul 2007. Împreună, cele două reactoare acoperă 20% din consumul de electricitate a României.
Încă din perioada comunistă datează planuri pentru noile reactoare, 3 și 4, iar de mai bine de zece ani autoritățile de la noi caută finanțatori. Discuțiile cu o mare companie din China au durat cel mai mult. Companie care, ulterior a fost acuzată de spionaj nuclear de către americani.
Ministrul Economiei, Virgil Popescu a declarat de mai multe ori în ultima perioadă că susține foarte mult la construirea reactoarelor 3 și 4 de la centrala de la Cernavodă și că vrea să fie făcute cu ajutorul unor parteneri din Uniunea Europeană și NATO, relatează Agerpres.
”Vorbim despre reactoarele 3 și 4 de prea mult timp. Eu am afirmat încă de anul trecut că trebuie să facem aceste reactoare și doresc să le facem și le vom face cu parteneri din Uniunea Europeană și NATO. Suntem în acest club european și în acest club NATO și cred că acolo avem suficiente surse de finanțare ca să putem să ne descurcăm fără aportul altor surse de finanțare din țări terțe acestui club. Eu sunt foarte optimist că vom reuși să demarăm aceste investiții de la Cernavodă cu parteneri din Uniunea Europeană și din NATO”, a afirmat ministrul, în luna mai.