16 mai 2020 | 17:38

Huawei, victima tensiunilor între SUA și China. Ce decizie a luat Trump de această dată

Știri generale
Huawei, victima tensiunilor între SUA și China. Ce decizie a luat Trump de această dată
Huawei, victima tensiunilor între SUA și China. Ce decizie a luat Trump de această dată

Vineri, administrația Trump a luat măsuri pentru a bloca livrările globale de cipuri către producătorul chinez de echipamente de telecomunicații Huawy Technologies. Această informație provocat temeri că China va lua măsuri de retorsiune și declinul acțiunilor furnizorilor de cipuri, transmite Reuters.

Huawei, victima tensiunilor între SUA și China. Ce decizie a luat Trump de această dată

O nouă regulă, care a fost dezvăluită de Departamentul Comerț, extinde autoritatea Statelor Unite de a solicita licențe pentru vânzări de semiconductori fabricați în străinătate cu tehnologie din SUA grupului Huawei, extinzând semnificativ amploarea măsurilor adoptate pentru a stopa exporturile pentru al doilea mare producător de smartphone-uri din lume.

”Această acţiune pune America pe primul loc, companiile americane pe primul loc, şi securitatea naţională americană pe primul loc”, a fost declarația de vineri a reporterilor. Huawei nu a răspuns la o solicitare de comentarii. Știrile privind măsura împotriva firmei au influențat negativ acțiunile europene, în condițiile în care traderii au marcat profiturile, în timp ce acțiunile producătorilor de echipamente de cipuri au scăzut cu aproximativ 5% în tranzacțiile americane.

Reacția Chinei a fost însă rapidă, iar un articol publicat vineri de Global Times din China a afirmat că Beijingul este pregătit să pună companiile americane pe o ”listă de entități nesigure”, ca parte a contramăsurilor la noile restricții aplicate afacerilor cu Huawei. De asemenea, măsurile includ lansarea unor investigații și impunerea unor restricțoo asupra unor companii americane, precum Apple, Cisco Systems şi Qualcomm, dar şi suspendarea achiziţionării de avioane Boeing, anunță o sursă citată de Global Times.

Regula Departamentului pentru Comerț, care a intrat în vigoare vineri, însă cu o perioadă de grație de 120 de zile, ar putea afecta și Taiwan Semiconductor Manufacturing, cel mai mare furnizor de cipuri pe bază de contract și furnizor principal al Huawei, care vrea să construiască o fabrică în SUA. TSMC a anunțat tot vineri că ”urmăreşte cu atenţie schimbarea reglementărilor de export din SUA şi colaborează cu avocaţii externi pentru a ”realiza analize legale şi a asigura o examinare şi interpretare cuprinzătoare a acestor reguli”.

”A existat o lacună extrem de tehnică”

De asemenea, Departamentul pentru Comerț a anunțar că noua regulă vizează împiedicarea Huawei de a-și ”submina” statutul de companie aflată pe lista neagră, ceea ce înseamnă că furnizorii de tehnologie sofisticată produsă în SUA trebuie să solicite o licență guvernamentală din partea SUA înainte de a o vinde.

„A existat o lacună extrem de tehnică prin care Huawei a reuşit, în realitate, să folosească tehnologia SUA prin intermediul producătorilor străini”, a precizat vineri secretarul pentru Comerţ, Wilbur Ross, la Fox Business News. Reamintim că Huawei a fost inclusă anul trecut pe aşa-numita ”listă neagră de entităţi”, din motive de securitate naţională, pe fondul acuzaţiilor din partea Washingtonului că a încălcat sancţiunile americane asupra Iranului şi că poate spiona clienţii. Huawei a respins însă acuzaţiile.

Parteneri
Cum a vrut Ungaria unirea cu România. Dezvăluiri fără precedent
Redactia.ro
Lovitură de teatru! De ce ar fi făcut luptătorul MMA gestul golănesc către fata din ring: ”N-am altă explicație”
Digisport.ro
Ungaria și propunerea surprinzătoare pentru „dușmanul de moarte”, România. De ce nu a fost posibilă unirea cu țara noastră
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea în care trăia ca un rege
Digi24
Misterul morții unei mame și a fiicei ei de 10 ani a fost rezolvat după 24 de ani. Ucigașul a dezvăluit totul de pe patul de moarte
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
DECIZIE FINALĂ pentru milioane de șoferi din ROMÂNIA. Tocmai s-a stabilit că este obligatoriu
Capital.ro
Oraşul din România unde s-a deschis un nou aeroport internaţional. Investiția totală a fost de 180 de milioane de lei
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
ALARMĂ de la medici. PRAFUL SAHARIAN poate fi mortal
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro