28 mai 2021 | 19:05

Americanii au făcut anunțul uriaș despre covid-19. Cât durează imunizarea celor vaccinați

Sănătate
Americanii au făcut anunțul uriaș despre covid-19. Cât durează imunizarea celor vaccinați
Vaccin anti-covid

Imunitatea la coronavirus durează cel puțin un an. Ea se îmbunătățește în timp, mai ales pentru cei care au avut boala și s-au și vaccinat, indică două studii citate de The New York Times.

Americanii au făcut anunțul uriaș despre covid-19

Aceste studii indică că majoritatea presoanelor ce s-au recuperat după coronavirus și care au fost apoi imunizate nu vor avea nevoie să mai facă rapeluri. Însă persoanele care nu fost niciodată infectate ar putea necesita rapeluri ulterioare, la fel ca și o minoritate care a fost infectată, însă nu a produs un răspuns imun robust.

Pe parcursul acestor studii au fost analizate persoanele care au fost expuse la boala cu aproximativ un an în urmă. Celulele ce mențin o memorie a virusului persistă în măduva osoasă și pot să producă anticorpi ori de câte ori este necesar, conform unuia dintre studii.

Celălalt studiu, postat online la BioRxiv, a constatat că aceste celule B cu memorie continuă să se maturizeze și să se întărească cel puțin 12 luni după infecția inițială.

„Lucrările sunt în concordanţă literatura de specialitate care sugerează că imunitatea provocată de infecţie şi vaccinare împotriva SARS-CoV-2 pare a fi de lungă durată”, a spus Scott Hensley, imunolog la Universitatea din Pennsylvania.

Acest expert spune că studiile pot să calmeze temerile că imunitatea la virus este tranzitorie, cum este cazul coronavirusurilor ce cauzează răceli comune, numai că aceşti viruşi se schimbă semnificativ la fiecare câţiva ani.

„Motivul pentru care ne infectăm cu coronavirusuri comune în mod repetat de-a lungul vieţii ar putea avea mult mai mult de-a face cu variantele acestor viruşi, mai degrabă decât cu imunitatea”, a mai spus el, mai indică The New York Times.

Coadă la vaccinare

Clulele B de memorie produse ca răspuns la infecţia cu SARS-CoV-2 şi îmbunătăţite prin procedeul de vaccinare sunt atât de puternice încât împiedică până şi variante ale virusului, conform Michel Nussenzweig, imunolog la Universitatea Rockefeller din New York, cel care a condus unul dintre studii.

„Oamenii care au fost infectaţi şi vaccinaţi au într-adevăr un răspuns extraordinar, un set extraordinar de anticorpi. (…) Mă aştept să dureze mult timp”, a spus și dr. A spus Nussenzweig.

În România, azi este coadă la vaccinare, la cel de-al doilea maraton organizat în Capitală. Astfel, două centre au fost amenajate la Biblioteca Națională și la Sala Palatului. Persoanele care au fost prezente și la primul maraton au venit să-și facă rapelul, dar sunt și multe persoane care au venit pentru prima doză.

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
Horoscop săptămâna 26 aprilie - 2 mai. Vești grozave pentru 4 zodii. Au noroc pe toate planurile
Click.ro
O femeie era milionară de cel puțin o lună, dar nu și-a dat seama. Descoperirea care i-a schimbat viața
Digi24
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham actualizează planul pentru funeralii
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Este INTERZIS în România. Te arestează imediat. Legea care te bagă la închisoare
Capital.ro
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște: ”Se vor încadra în graficul pe care l-am agreat”
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
REGELE CHARLES, GRAV BOLNAV! Casa Regală se pregătește de MOARTE
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro