Coordonatorul campaniei de vaccinare a explicat de ce persoanele care au avut parte de o imunizare naturală, dezvoltată după ce au trecut prin infecția cu Covid-19, nu sunt la fel de bine protejate ca cele care au ales să se vaccineze. Din acest motiv, în cadrul evenimentelor, persoanele imunizate prin vaccinare au acces fără restricții, spre deosebire de cele din prima categorie.
Medicul Valeriu Gheorghiță susține că prezența anticorpilor nu reprezintă o siguranță a protecției în fața virusului, aceasta fiind dată, de fapt, de tipul acestora. În plus, coordonatorul campaniei de vaccinare subliniază faptul că noile relaxări permit un număr generos de participanți la evenimente, acesta crescând de la 500 la 1000, în condițiile în care aceștia nu arată dovada vaccinării.
Chiar și așa, pentru a putea participa, cetățenii trebuie să întrunească una dintre condițiile esențiale: trecerea prin infecția cu Covid-19, vaccinarea sau testul PCR negativ.
„Prezența anticorpilor și numărul lor nu se corelează cu nivelul de protecție. La persoanele care trec prin infecția naturală apar mai multe tipuri de anticorpi. Cei vaccinați au doar Spike. Scăderea anticorpilor nu înseamnă scăderea nivelului de protecție.
Cred că vorbim despre un acces destul de echitabil, în aer liber, de până la 1000 de persoane. S-a crescut de la 500 la 1000, persoane care au fie test negativ, fie au trecut prin boală în ultimele 3 luni, fie sunt vaccinate. De la acest nivel în sus, persoanele trebuie să fie vaccinate.
Există riscul ca persoanele să fie purtătoare ale virusului”, a declarat Valeriu Gheorghiță, potrivit Alephnews.
În urmă cu puțin timp, medicul infecționist de la Timișoara a explicat și el că numărul anticorpilor nu este cel care reflectă gradul de protecție împotriva virusului. Acesta a subliniat, de asemenea, rolul pe care îl au limfocitele de memorie, producând noi anticorpi la interacțiunea cu Covid-19.
„Am dorit să realizăm dinamica anticorpilor post-vaccinare. Am făcut prima determinare la două săptămâni după rapelul Pfizer, iar a doua determinare de anticorpi am efectuat-o la patru luni.
Am constatat că 40% dintre persoanele care au fost vaccinate au menţinut un nivel ridicat de anticorpi, dar 60% au prezentat o scădere a acestor niveluri. La jumătate din cei 60%, nivelul valorii măsurat la prima determinare s-a înjumătăţit la a doua determinare.
Trei persoane care au fost contacţi cu pacienţi care au avut boala COVID-19 au prezentat anticorpi în titru crescut, ceea ce înseamnă că acest contact a determinat o reactivare a imunităţii. În urma contactului cu virusul, s-au întărit anticorpii anti-spike sau anticorpii neutralizanţi.
De fapt, acesta este şi mecanismul pe care se bazează, deoarece se ştia că nivelul anticorpilor va scădea după aceste vaccinuri, dar există limfocite de memorie care, la contactul cu virusul, se reactivează şi produc din nou anticorpi.
Anticorpii anti-spike (n.r. – proteina Spike este cea cu ajutorul căreia virusul penetrează celulele) nu sunt singurul mecanism care intervine în protecţia împotriva bolii. Mai sunt şi ceilalţi factori, şi anume imunitatea celulară sau doza infectantă, acestea având şi ele un rol, într-un anumit procent, la riscul de a face boala sau de a fi protejat”, a declarat dr. Virgil Musta la Digi24.