17 feb. 2022 | 16:31

Amenzile pentru nepurtarea măștii în spații deschise primesc un verdict final, după decizia CCR

News
Amenzile pentru nepurtarea măștii în spații deschise primesc un verdict final, după decizia CCR
Amenzile pentru nepurtarea măștii în spații deschise primesc un verdict final

Amenzile pentru nepurtarea măștii în spații deschise primesc un verdict final, după decizia CCR. Astfel că după decizia CCR privind neconstituționalitatea ordonanței de urgență prin care a fost impusă obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise, persoanele care au primit amenzi pentru nerespectarea acestei legi vor putea merge în instanță ca să anuleze măsura.

Verdict final în cazul amenzilor pentru nepurtarea măștii în spații deschise, după decizia CCR

Însă numai cei care nu au plătit încă amenda vor reuși să scape de somații și penalizări, iar cei care deja au plătit aceste amenzi nu își vor mai putea recupera banii.

„Vor fi cei care au plătit deja amenzile și nu au contestat în instanță acele amenzi aberante și dovedite și neconstituționale, și bineînțeles că nu își vor putea recupera banii. Din câte am înțeles oficialitățile statului au spus că dacă vrem banii înapoi trebuie să îi dăm în judecată.

Este clar că dacă nu vom avea parte de o OUG, dar să nu fie una la fel ca asta care tocmai a fost declarată neconstituțională, banii românilor vor rămâne în bugetele statului.

Cei care nu au apucat să conteste procesele verbale și nici nu le-au plătit vor fi executați silit, chiar dacă ele sunt declarate neconstituționale.”, a explicat avocatul Adrian Cuculis, la Antena 3.

Astfel, judecătorii Curții Constituționale a României (CCR) au stabilit, la data 15 februarie, că ordonanța de urgență prin care s-a instituit obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile publice deschise este neconstituțională.

CCR a luat decizia aceasta după ce a constatat că Guvernul Orban nu a cerut avizul Consiliului Legislativ pentru ordonanța prin care s-a stabilit instaurarea obligativității purtării măștii de protecție, conform articolului 79. Prin urmare, întreaga ordonanță este neconstituțională.

Articolul prevede că „Consiliul Legislativ este organ consultativ de specialitate al Parlamentului, care avizează proiectele de acte normative în vederea sistematizării, unificării şi coordonării întregii legislaţii. El ţine evidenţa oficială a legislaţiei României”, iar că „înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Consiliului Legislativ se stabilesc prin lege organică.”

Ce a declarat Renate Weber

Renate Weber, avocatul Poporului, a spus că decizia Curţii Constituţionale nu analizează fondul Ordonanţei de Urgenţă, ci numai faptul că a lipsit avizul Consiliului Legislativ.

„Trebuie să înţelegem că în momentul în care Curtea spune că Ordonanţa este neconstituţională în totalitate ceea ce rămâne în vigoare este Legea 55, care prevede obligativitatea purtării măştilor în staţii închise, spaţii comerciale, la locul de muncă.

Deci singurul lucru care se schimbă este purtarea măştii în spaţiul deschis, adică afară, dar asta nu începând de astăzi.

Va trebui mai întâi să aşteptăm motivarea deciziei CCR, care va fi publicată în Monitorul Oficial. O să dureze o perioadă de timp, eu simt că va coincide cu momentul în care şi autorităţile au spus că vor adopta o serie de relaxări (…)

Deciziile CCR produc efecte pentru viitor, dar trebuie să vedem şi motivarea care este foarte importantă”, a spus Renate Weber la Antena 3.

În ce privește noi măsuri de relaxare, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat recent că guvernul o să decidă relaxarea măsurilor din pandemie de îndată ce numărul persoanelor internate la Terapie Intensivă va începe să scadă.

PlaySport
Anunț sumbru despre familia regală, după ce Kate Middleton a anunțat că are cancer! Ce se va întâmpla cu William după moartea Regelui Charles
Ego.ro
Dumnezeule! Cât de frumoasă este iubita lui Pescobar. De asta o ține ascunsă
Digi24
„Riscul terifiant al unui Al Treilea Război Mondial se apropie”. Peter Szijjarto face un apel către aliații NATO
Cancan.ro
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu cancer
GSP.ro
Prezentatoarea-fotomodel de la Prima TV, declarații șoc despre Ion Țiriac: „Mi-ar plăcea să fiu în pantofii lui de lux”
Stirile PROTV
Zece ore a fost violată de iubitul ei și prietenul acestuia, în Alba. Coșmarul trăit de o femeie în casa partenerului ei
Romania TV
Ce salarii mizerabile aveau angajaţii de la Gaşca Zurli. Un fost component al trupei a rupt tăcerea: "Am lucrat de luni pana duminică, până la unu noaptea!"
Capital.ro
Documentele pe care românii sunt OBLIGAŢI să le prezinte. Regula intră în vigoare din 31 martie
EVZ.ro
Alertă pentru șoferi. Nu vei mai putea parca nicăieri!
Adevarul
O manichiuristă din București se laudă cu câștigurile dintr-o singură zi: „Eu ca inginer nu fac atâția bani în afara țării” VIDEO
BZI.ro
Loredana Groza, gest emoționant pentru Petra! Tânăra nevăzătoare este virală în mediul online! – VIDEO
Spynews.ro
Artiștii din România îl plâng pe George Nicolescu, cântărețul orb care a murit la 74 de ani. Mesajele de durere ale colegilor de breaslă
Libertatea.ro
„Nu cred!” Un brașovean și-a construit legal o „vilă” pe un bloc cu 8 etaje: „Există contract de vânzare cumpărare”
Sport.ro
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro: "O adevărată zeiță!"
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Atentie, imagini sensibile! Un martor cheie a postat imagini de la crima care a socat Romania. FOTO
Redactia.ro
E gata: Ianis Hagi pleacă de la Alaves! A anunțat unde va juca sezonul viitor
Digisport.ro
Ce spune Cătălin Scărlătescu despre noii jurați de la Chefi la Cuțite: „Asta i-a și făcut să ajungă acolo în locul nostru”
Click.ro
Primele imagini cu Gianina Crișan, iubita lui Pescobar, după ce a născut! Cum s-a filmat tânăra la două săptămâni de când a devenit mamă
Viva.ro
Imagini virale cu dictatorul din Belarus. Cu un cățel alb și pufos în brațe, Lukașenko vorbește cu generalii despre atacarea Poloniei
Digi24
O româncă din Spania a crezut că Brad Pitt a văzut-o pe TikTok și s-a îndrăgostit de ea. Apoi i-a cerut bani
Digi24
Retrasă din lumea mondenă, fosta bombă sexy e de nerecunoscut! S-a apucat de scris cărți de bucate
Unica.ro
O celebră judecătoare a murit într-un mod stupid. Toți sunt consternați
EVZ.ro
Loredana Groza, gest emoționant pentru Petra, tânăra nevăzătoare devenită virală în mediul online. Cum a surprins-o marea artistă / VIDEO
Spynews
A murit o somitate! Lumea a pierdut o valoare imensă
Capital.ro
Chiftelele preparate de maicile de la mănăstire în perioada postului. Rețeta simplă, pas cu pas
Antena 3
Antonia a renunțat la haine și a pozat provocator. Viitoarea soție a lui Alex Velea a făcut furori
TV Mania
A împlinit 69 de ani, dar cu greu i-ai putea da mai mult de 40 de ani. O mai recunosti?
Avantaje
Probleme la Legea Pensiilor: se cere RECALCULAREA sumelor de bani pentru unii seniori
Mediaflux
Artiștii din România îl plâng pe George Nicolescu, cântărețul orb care a murit la 74 de ani. Mesajele de durere ale colegilor de breaslă
Spynews.ro
Testul de atenție pe care numai geniile îl rezolvă: găsește ardeiul desenat!
Realitatea.net
Bebelușul pietrificat care a stat 56 de ani în burta mamei. Cum a fost posibil cazul uluitor și ce s-a întâmplat cu femeia
Antena 1
Rușii, nervoși că baza Kogălniceanu se extinde: 'Va fi prima țintă'. Ne pregătim de război?
Shtiu.ro