În 2019, Parlamentul a votat numirea fostului europarlamentar Renate Weber drept Avocatul Poporului. Europarlamentarul era nominalizat de liberalii democrați, și îl înlocuia din funcție pe fostul premier Victor Ciorbea. Acesta din urmă își câștiga reputația pentru sprijinul său acordat deciziilor alianței de guvernare de la acel moment. Numirea noului Avocat al Poporului venea după ce mandatul lui Victor Ciorbea ajungea la sfârșit.
După Alegerile Parlementare de anul trecut, PSD forma majoritatea parlamentară în Parlamentul României. Cu toate astea, după mai multe tergiversări și dispute politice, Renate Weber a fost demisă pe 16 iunie de majoritatea parlamentară din sesiunea respectivă. La această sesiune, deși majoritari, social-democrații au refuzat să participe. Liderul social-democraților din opoziție, Marcel Ciolacu, vorbea atunci despre un „atac al acestei coaliții toxice împotriva statului de drept”, adăugând:
„Avocatul Poporului are sarcina de a monitoriza guvernul în cazul în care încalcă drepturile cetățenilor și libertățile noastre. Sarcina sa nu este să aplaude guvernul, dimpotrivă.”, decalra Marcel Ciolacu.
Președintele comisiei juridice a Senatului, deputatul liberal Iulia Scântei, a declarat la acea vreme că sarcina Avocatului Poporului este de a apăra drepturile și libertățile fundamentale ale cetățenilor și a formulat și o serie de acuzații împotriva lui acesteia. Cu toate astea Curtea Constituțională declara nulă decizia luată în sesiunea din 16 iunie, repununând-o în funcția de Avocat al Poporului pe Renate Weber.
Renate Weber, conform declarațiilor de avere, ar fi încasat anul trecut mult mai mulți bani, chiar și în comparație cu Președintele Klaus Iohannis. Datele arată că pe tot anul 2020 Renate Weber a încasat 153.000 de lei. La un calcul simplu asta ar însemna un salariu lunar de aproximativ 12.500 de lei. Deși în funcția de Avocat al Poporului, Renate Weber și-a păstrat și titulatura de europarlamentar.
Din această postură Parlamentul European i-ar fi plătit un salariu de aproximativ 24.000 euro pentru perioada ianuarie-iunie 2020. Pe lângă acești bani, Weber a mai încasat și pensia specială de europarlamentar. Pensia încasată se ridică la 18.000 de euro pe an. De meserie avocat, a beneficiat și de o pensie de la Casa de Asigurări a Avocaţilor. Suma aferentă încasată s-a ridicat la aproximativ 39.000 de lei pe an, mai exact 3.200 de lei pe lună.
Dacă facem un calcul total, veniturile lunare ale doamnei Renate Weber se ridică la suma de 32.700 de lei. În comparație, veniturile lunare încasate de Klaus Iohannis se ridică la 14.900 de lei. Deci Renate Weber a încasat de cel puțin două ori mai mult decât Președintele Klaus Iohannis. Odată publicate aceste sume, europarlamentarul și Avocatul Poporului, Renate Weber, a fost criticată în presă, jurnalistul Alexandru Căutiș declarând:
„Avocatul Poporului nu s-a implicat suficient de mult într-o mulțime de spețe în care ar fi fost obligatoriu să o facă. Sumele acestea colosale reprezintă, aș spune, o încălcare a drepturilor altor cetățeni.
(…) nu este normal ca Avocatul Poporului să primească aceste sume colosale.”, declară jurnalistul Alexandru Căutiș, conform Realitatea Plus.