14 dec. 2023 | 16:50

Amenzile automate, metoda prin care poliţiştii vor să „liniştească” şoferii care încalcă legea. Cum vor fi prinşi imediat pentru nerespectarea regulilor

News
Amenzile automate, metoda prin care poliţiştii vor să
Amenzile automate, metoda prin care poliţiştii vor să "liniştească" şoferii care încalcă legea. Cum vor fi prinşi imediat pentru nerespectarea regulilor

Accidentele rutiere reprezintă una dintre principalele cauze ale deceselor la nivel global. Întrucât siguranța în trafic joacă un rol esențial în protejarea vieților, este nevoie de măsuri eficiente pentru prevenirea acestora. Din acest motiv, au fost impuse reguli dure pentru toți șoferii și viitorii conducători auto.

Reguli mai aspre pentru șoferi

Alianța pentru Securitate Rutieră reunește forțe din rândul autorităților, instituțiilor și organizațiilor neguvernamentale. Scopul ferm al acestei organizații este de a contribui activ la diminuarea numărului de accidente pe drumurile din România, o problemă profund îngrijorătoare ce se perpetuează an de an.

Inițiativele lansate de către Alianța pentru Securitate Rutieră vizează diversificarea modalităților de reducere a numărului de accidente. Printre acestea se numără implementarea amenzilor automate, intensificarea dificultății examenelor auto și desfășurarea de acțiuni speciale ale Poliției, cu utilizarea de autovehicule neinscripționate.

Ca o evoluție recentă, Alianța pentru Securitate Rutieră a prezentat publicului „Carta Albă a Siguranței Rutiere”. Acest document conține o serie de propuneri menite să aducă modificări legislative la Codul Rutier, având ca obiectiv clar reducerea semnificativă a numărului de accidente rutiere.

Documentul prevede mai multe măsuri, menite să țină situația sub control și să reducă din ce în ce mai mult număr accidentelor la nivel național. Astfel, printre propuneri se numără și:

  • creșterea nivelului dificultății examenului auto,
  • înăsprirea sancțiunilor,
  • camere video inteligente
  • introducerea educației rutiere ca materie opțională în școli.

Se anunță amenzi automate, dar și un examen auto mai greu

O inițiativă crucială ce se remarcă în cadrul propunerilor Alianței pentru Securitate Rutieră constă în implementarea unui sistem de camere video sofisticat. Acest sistem vizează automatizarea procesului de amendare a șoferilor români care încalcă regulile de circulație, similar cu modul în care funcționează sistemul de taxare pentru rovinietă.

Prin această propunere, Alianța pentru Securitate Rutieră urmărește să impună o abordare modernă și eficientă în monitorizarea și sancționarea neregulilor rutiere. Sistemul de camere video ar opera ca o modalitate automatizată de aplicare a amenzilor, semnalând automat și sancționând încălcările regulilor de circulație într-un mod consecvent și nediscriminatoriu.

Află și: Cod Rutier 2024. Greșeala care îi va costa pe șoferi 990 de lei. Cresc amenzile

Prin automatizarea procesului de amendare, se pot diminua substanțial riscurile și consecințele accidentelor rutiere cauzate de încălcările regulamentelor de circulație.

„Impunerea unui sistem automat de camere video, inclusiv în zonele urbane care să fie însoțite de amenzi automate, este un obiectiv propus pentru anul 2024 și care are ca scop managementul vitezei pe șosele.

Acest sistem ar avea un rol în sancționarea comportamentelor neadecvate în trafic și ar contribui la prevenirea încălcărilor de viteză în zonele astfel supravegheate”, se arată în documentul Coaliţiei pentru Siguranţă Rutieră.

O altă măsură foarte importantăprevede folosirea unor maşini neinscripţionate în acţiuni ale Poliţiei. Șoferii sunt nemulțumiți de această mișcare, pe motiv că astfel de mașini, multe dotate cu un aparat radar, sunt tot mai greu de identificat. Cu toate acestea, cel puțin cinci astfel de vehicule de acest fel vor ajunge în fiecare județ.

Cum prevenim accidentele rutiere

Prevenirea accidentelor rutiere este o responsabilitate comună, iar șoferii joacă un rol esențial în asigurarea siguranței pe drumurile publice. Iată câteva sfaturi pentru șoferi pentru a minimiza riscul de evenimente neplăcute.

Vezi și: Amenzi de aproape 3.000 de lei pentru şoferii care uită să pună aceste obiecte în portbagaj iarna. Mulţi nici nu ştiu de lege

Adaptați viteza la condițiile de drum și la limitele legale. Excesul de viteză este un factor major în producerea accidentelor. De altfel, nu conduceți sub influența alcoolului, drogurilor sau altor substanțe care pot afecta capacitatea de concentrare și reacție.

Mențineți o distanță adecvată față de vehiculele din față pentru a avea timp să reacționați în caz de urgență. Atenție mare: purtarea centurii de siguranță este obligatorie și poate salva vieți în cazul unui accident.

Nu utilizați telefonul mobil în timpul conducerii și evitați alte activități care pot distrage atenția de la drum. Urmați semnalele rutiere și regulile de circulație. Ignorarea acestora poate duce la situații periculoase.

Asigurați-vă că vehiculul dumneavoastră este în stare tehnică bună. Verificați regulat uleiul, frânele, luminiile și anvelopele. Fii atent la ceilalți participanți la trafic și anticipați posibilele acțiuni ale acestora. Conducerea defensivă poate preveni accidentele.

Evitați oboseala la volan prin odihnă adecvată înainte de drumuri lungi și luați pauze regulate în timpul călătoriilor lungi. Acordați o atenție specială pietonilor, bicicliștilor și motocicliștilor. Fiți conștienți de vulnerabilitatea acestora în trafic.

Respectarea acestor sfaturi contribuie la crearea unui mediu de conducere mai sigur și la prevenirea accidentelor rutiere. Siguranța pe drumuri depinde de acțiunile individuale responsabile ale fiecărui șofer. Dacă fiecare dintre noi ar avea o atitudine responsabilă, situația s-ar schimba semnificativ.

Parteneri
A murit unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Nicolae Ceaușescu
Redactia.ro
Clădirea emblematică din București, demolată. Palatul impunător a fost construit în mai puțin de un an
Click.ro
Noi imagini cu rachetele balistice care au lovit Dnipro. Rusia susține că a învins „întreaga campanie pentru 2025” a armatei ucrainene
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Fiica unei vedete, surprinsă în ipostaze afectuoase cu o colegă. Imaginile s-au viralizat / FOTO
Unica.ro
Postul Crăciunului, încercare grea pentru români. Unde se vând cei mai scumpi cartofi din țară
EVZ.ro
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Spynews
Putin a dat ordinul ISTORIC. A făcut chiar el anunțul ce a îngrozit planeta: Decizia a fost luată
Capital.ro
Divorțul a transformat-o în femeie fatală! A slăbit enorm! 10 imagini în care NU o mai recunoști pe Maria Popovici. Rochii mulate, bustiere, colanți, machiaj de divă
Avantaje
VINE PENSIA în DECEMBRIE cu ÎNTÂRZIERE? Simona Bucura a CONFIRMAT
Mediaflux
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Bunica Gherghina va juca într-un film alături de Bill Skarsgard și fiica lui Johnny Depp. Ce rol va interpreta: „Așa am găsit-o”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro