Amenzile au crescut în actul normativ din legea care le interzice șoferilor montarea anumitor dispozitive. De acum dacă șoferii sunt prinși cu acestea, riscă sancțiuni dureroase. Ce dispozitive nu trebuie să folosească conducătorii auto?
Pentru șoferii carea instalează și folosesc sisteme de iluminare și avertizare sonoră, fără a fi aprobate de lege sau care acestea nu aparțin autorităților, în cazul în care sunt prinși, riscă amenzi usturătoare, aceste pot ajunge până la suma de 3.000 de lei. Actul normativ din Legea cu nr.152/2019, a fost publicat vineri și vizează printre multele altele cum ar fi și modificarea codului rutier, sancționarea șoferilor dacă utilizează sisteme speciale de avertizare sonoră sau luminoasă.
Măsurile publicate se aplică deja, dacă pe mașinile șoferilor sunt montate ilegal sirene sau girofaruri. Sancțiunile pentru nerespectarea acestei reguli se încadrează în clasa a IV-a, ultima în privința persoanelor fizice, care duc la sancțiuni cuprinse între 1.305 lei și 2.900 de lei. Conform Codului rutier, semnalele de avertizare specială sunt folosite doar în cadrul vehiculelor de poliție, pompieri, jandarmerie, poliție de frontieră, serviciul de ambulanță sau medicină, autovehiculele cu dimensiuni de gabarit depășite sau cele care transportă substanțe periculoase.
Conducătorii auto care sunt prinși la volanul mașinii sub influența băuturilor alcoolice, circularea cu defecțiuni majore la frâne și direcție sau cei care depășesc viteza maximă admisă cu peste 50 de km/h, li se vor aplica aceeași sancțiune ca la montarea ilegală a sistemelor luminoase și sonore, conform Legi cu nr. 152/2019.
În contextul în care aceștia sunt prinși, riscă și suspendarea dreptului de conduce pe o perioadă de 90 de zile. De astfel, este permisă montarea sistemelor sonore antifurt dacă durata semnalului este de mai mică de un minut, fără a depăși pragul fonic prevăzut în reglementările legale. Este interzisă montarea pe vehicule a sistemelor antifurt ce se declanșează la trecerea unei mașini în apropriere.