Schimbare pentru toti românii! Ce se va întâmpla dacă refuzi să arăți buletinul unui agent de poliție

Schimbare pentru toti românii! Ce se va întâmpla dacă refuzi să arăți buletinul unui agent de poliție

Începând din 26 ianuarie 2020, amenda pentru neprezentarea actului de identitate este scoasă din legislația ordinii publice și rămâne doar la nivelul de sancțiune, mult mai mare decât acum, pentru refuzul de a da informații pentru stabilirea identității. Sunt modificări aduse printr-un act normativ publicat în Monitorl oficial la finele anului trecut.

Schimbare pentru toti românii

Potrivit avocatnet.ro, legea 61/1991 sancționează în prezent și neprezentarea actului de identitate, așadar o persoană care nu deține niciun document de identitate poate fi, în teorie, amendată cu între 100 și 500 de lei. Dar parlamentarii au decis că sancțiunea nu-și are rostul în legislație, iar ceea ce trebuie sancționat este doar refuzul de a prezenta informații în vederea stabilirii identității, deși polițiștii dispun de mijloacele necesare pentru a identifica persoana pe baza acestor informații. În prezent, și refuzul de a da relații în vederea stabilirii identității este sancționat, anunță sursa citată.

Ce se va întâmpla dacă refuzi să arăți buletinul unui agent de poliție

„Simpla nedeținere a actului de identitate nu trebuie sancționată atât de drastic, având în vedere că organul de poliție poate verifica identitatea persoanei și pe baza declarațiilor acesteia, coroborate cu verificările în bazele de date ale poliției”, se menționaează în depunerea de motive care a stat la baza Legii nr. 192/2019, lege care a fost oficializată în luna octombrie 2019 și care se va aplica din 26 ianuarie 2020.

Documentul mai stabilește majorarea drastică a amenzii pentru refuzul de a da informații privind identitatea sau de a se prezenta la sediul poliției, iar amenzile pornesc de la 500 de lei și ajung până la 1.500 de lei. Menționăm că în termen de 15 zile va putea fi plătită însă la jumătate din minimul legal (adică doar 250 de lei).

Legitimarea persoanelor de către poliție nu are acum prevederi detaliate în Legea Poliției Române, dar odată ce Legea nr. 192/2019 va intra în vigoare, vor exista mai multe norme legale.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI