Amenzi uriașe pentru cei care fac această greșeală, în timp ce își renovează locuința sau construiesc. Polițiștii vor fi nemiloși

Persoanele care își renovează locuința și aruncă gunoaiele la întâmplare riscă amenzi uriașe

Începând de joi, 31 octombrie, persoanele fizice care fac lucrări de construcție sau își renovează locuințele și aruncă gunoaiele în spații neamenajate special riscă amenzi de până la 6.000 de lei. În plus, vor fi obligate să ridice deșeurile și să le depoziteze conform prevederilor aflate în vigoare.

Persoanele care își renovează locuința și aruncă gunoaiele la întâmplare riscă amenzi uriașe

Legea nr. 188/2019 a fost publicată în Monitorul Oficial și intră în vigoare pe 31 octombrie. Aceasta prevede majorarea sancțiunilor pentru persoanele fizice care fac lucrări de construcție sau renovări și depozitează gunoiul în spații neamenajate. Dacă până acum amenzile erau cuprinse între 1.000 și 2.000 de lei, potrivit noilor prevederi sancțiunile cresc și vor fi cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei.

Pe lângă amendă, cei care sunt prinși că depozitează ilegal deșeurile vor fi obligați să le strângă, să curețe locul în care le-au depozitat și să le arunce într-un spațiu amenajat special. Aceleași măsuri li se vor aplica și firmelor începând cu data de 31 octombrie.

Măsura are ca scop combaterea practicii generalizate de a arunca gunoaiele din construcții și amenajări în pubele sau ghenele destinate deșeurilor municipale, la marginea drumurilor sau pe terenurile abandonate. Legea actuală prevede doar amenzi pentru cei care au acest obicei, iar autoritățile sunt nevoite să curețe spațiile în care au fost aruncate gunoie și să ducă deșeurile în spațiile amenajate. Costurile sunt deseori mult mai mari decât amenzile pe care le primesc cei care nu respectă legea.

În plus, amenzile pot fi plătite rapid la jumătate din cuantumul minim, ceea ce face ca mulți să prefere să arunce ilegal gunoiul și să primească amendă. Cei care fac renovări și vor să scape de deșeuri fără să primească amendă pot apela operatorii de salubritate autorizați.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI