Amenzi și de 40.000 de lei din cauza cauciucurilor. Au fost adoptate reguli noi

Amenzi și de 40.000 de lei din cauza cauciucurilor. Au fost adoptate reguli noi
Amenzi și de 40.000 de lei din cauza cauciucurilor. Ce trebuie să știe toți șoferii din România, după schimbările meteo.

Amenzi și de 40.000 de lei din cauza cauciucurilor. Ministrul Economiei și reprezentanții Registrului Auto Român (RAR) au anunțat, marți, 22 noiembrie, adoptarea unei hotărâri de guvern care stabilește noi reguli privind etichetarea anvelopelor, prin raportare la eficiența consumului de combustibil. Ce trebuie să știe șoferii români.

Schimbări importante pentru șoferii români

Odată cu venirea iernii, șoferii sunt puși în fața unor noi provocări. Traficul poate deveni cu adevărat periculos, dacă nu sunt respectate reguli stabilite prin lege. Acestea din urmă asigură un mediu protector pentru toate persoanele care se angajează în diverse deplasări.

Ministrul Economiei și reprezentanții RAR au vorbit, marți, despre introducerea unor noi reguli pentru participanții la trafic. În circumstanțele în care vremea s-a schimbat radical în ultimele zile, sunt introduse alte prevederi despre care toți șoferii trebuie să știe. Etichetarea necorespunzătoare a cauciurilor poate fi sancționată drastic.

Hotărârea care urmărește asigurarea unui cadru național privind sancțiunile și mecanismele aplicabile în cazul nerespectării Regulamentului (UE) 2020/740 privind etichetarea pneurilor, în ceea ce privește eficiența consumului de combustibil și alți parametri, aduce schimbări importante.

Anunțul ministrului Economiei, Florin Spătaru

„Este sezonul în care șoferii, dar și operatorii economici de transport sau care includ în activitatea lor operațiuni de transport, își pregătesc autoturismele pentru sezonul de iarnă. Ministerul Economiei împreună cu RAR se asigură că utilizatorii fac o alegere în cunoștință de cauză când achiziționează anvelope.

Hotărârea are ca scop creșterea siguranței, a protecției sănătății, a eficienței economice și de mediu în transportul rutier prin promovarea unor anvelope sigure, eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil și cu niveluri de zgomot reduse. Totodată, prin aprobarea acestui act normativ, România își armonizează legislația cu Regulamentele UE în vigoare”, a declarat ministrul Economiei, Florin Spătaru.

Amenzi și de 40.000 de lei din cauza cauciucurilor

Șoferii autoturismelor nu vor putea să monteze la mașină decât pneuri C1. În cazul autobuzelor, autocarelor și vehiculelor pentru transport de marfă cu remorci ușoare și grele, regulile vor fi diferite. Vor fi amplasate pneuri tip C2 și C3. Anterior, prevederile legislative stabileau aplicarea doar de pneuri C1 și C2 în cel din urmă caz.

Pe lângă aceste modificări, se anunță schimbări și pentru furnizorii și distribuitorii de pneuri. Furnizorii ansamblului format din cameră de aer comprimat și anvelopă trebuie să prezinte pe site-urile de comercializare atât eticheta, cât și fișa de informații specifice produselor.

Citește și: Ce trebuie să ştii când cumperi cauciucuri de iarnă second-hand. Detaliul care îţi arată dacă mai sunt sau nu bune

Dincolo de prevederile cu pricina, actul normativ schimbă regulile și cu privire la cuantumul amenzilor aplicate șoferilor, în circumstanțele în care aceștia nu etichetează cauciurile de iarnă. Sancțiunile financiare vor putea varia între 1.000 de lei și 10.000 de lei (minimum) și 10.000 de lei și 40.000 de lei (maximum).

Urmăriți Playtech.ro și pe