Se pregătesc noi amenzi pentru românii care stau la case. Potrivit inițiativei legislative adoptată recent de Senat, aceasta este planta pe care oamenii nu vor mai avea voie să o aibă în curte. Noua lege le permite autorităților locale să intervină mai eficient.
La finalul lunii mai, Senatul a adoptat o inițiativă legislativă înaintată de USR ce vizează o plantă ce a născut mari dezbateri și probleme în România.
Astfel, se extinde perioada de combatere a ambroziei. De acum, noua lege le permite autorităților locale să intervină mai eficient în a lua măsuri în cazul celor care nu elimină de pe proprietate această buruiană.
Potrivit documentului, românii care stau la case sunt obligați să îndepărteze ambrozia de pe terenul lor pe toată durata anului, nu doar până pe 30 iunie, cum prevede legislația în vigoare.
Te-ar putea interesa și: Amendă de 5.000 de lei pentru românii care au această plantă în curte. Garda de Mediu aplică sancțiuni drastice
În ultimii ani, ca efect al schimbărilor climaterice, ambrozia a înflorit în România în lunile august – septembrie. Cu toate astea, fiind vorba despre o plantă sălbatică, este caracterizată printr-un proces de înflorire spontan, acesta se poate schimba de la an la an.
„Autoritățile locale sunt limitate în a acționa cu eficiență împotriva ambroziei, această buruiană care face atât de mult rău romanilor. Atunci când proprietarul terenului nu-și face datoria legală, autoritatea locală trebuie să poată nu numai amenda, dar să și acționeze eficient împotriva ambroziei, transferând costul operațiunilor de curățare a terenurilor către proprietarul lor.
Potrivit ultimelor date statistice, în anul 2021 s-au înregistrat 138.615 cazuri noi de rinită alergică, care afectează în special tinerii cu vârste între 0-19 ani, aceștia reprezentând 59,4% din totalul persoanelor diagnosticate.
Organizația Mondială a Sănătății estimează că până în 2050 jumătate din populația lumii va suferi de un tip de alergie”, a spus deputatul USR Alin Apostol.
Inițiativa a fost votată cu 99 de voturi „pentru” și un singur vot „împotrivă”. Proiectul legislativ intră la dezbateri și vot final la Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.
Te-ar putea interesa și: Cum îţi dai seama că eşti alergic la ambrozie. Președintele Societății Române de Alergologie, despre un tratament ce ar putea fi adus în România (Exclusiv)