Amenzi imense pentru șoferii din România: obiectele de care trebuie să scapi urgent

Amenzi imense pentru șoferii din România: obiectele de care trebuie să scapi urgent

Dacă ai în mașină obiecte care-ți reduc vizibilitatea, ai face bine să mai renunți la ele. Poliția are dreptul să aplice amenzi usturătoare în astfel de cazuri.

Este un obicei des întâlnit la majoritatea conducătorilor auto din întreaga lume să-și atârne la oglinda retrovizoare diverse obiecte. Fie că sunt cruciulițe, maimuțoi sau diverse talismane, aproape orice șofer și-a pus măcar o dată unul dintre aceste obiecte ca să-și orneze interiorul mașinii.

Codul rutier interzice, însă, această practică și se sancționează cu amenzi destul de mari. Motivul polițiștilor este că aceste obiecte atârnate de oglindă îți reduc vizibilitatea parbrizului și cresc riscurile accidentelor.

Conform legislației rutiere, șoferii care obişnuiesc să circule cu maşini care au lipite pe geamuri, fie ele geamuri laterale, parbriz sau lunetă, diverse accesorii, iar acestea reduc, prin număr sau dimensiuni, vizibilitatea conducătorului auto, riscă amenzi consistente, ce pot ajunge până la aproape 3.000 de lei.

Aplicarea de afişe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea” reprezintă o contravenţie încadrată în clasa a IV-a de sancţiuni. Aici, sunt prevăzute amenzi cuprinse între nouă şi 20 de puncte-amendă, iar punctul-amendă are valoarea, în 2018, de 145 de lei.

Numai în primele patru luni ale acestui an, polițiștii au aplicat 142 de amenzi pentru reducerea câmpului vizual. Numărul sancțiunilor este semnificativ mai mare decât cel înregistrat anul trecut, conform statisticilor Poliției Române.

Atenție și cu suporturile pentru telefoane care se lipesc prin ventuză pe parbriz. Dacă ești dependent de GPS, ai grijă unde îl poziționezi, pentru a nu-ți obstrucționa vizibilitatea…sau măcar să nu pară că o face.

Accesoriile pe care n-ar trebui să le „colecționezi” în număr mare în mașină sunt odorizantele, diverse obiecte religioase (icoane şi cruciuliţe), suporturi pentru diverse dispozitive electronice, zaruri supradimensionate şi alte brelocuri, dar şi vinietele sau abţibilduri pe care le pui pe marginea parbrizului.

Sigur, este vorba doar despre obiecte acumulate în exces, care obstrucționează vizibilitatea.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI