Amenzi incredibile în Centrul Vechi din București. S-au închis mai multe baruri și terase

Amenzi incredibile în Centrul Vechi din București. S-au închis mai multe baruri și terase
Controale ANPC în Centrul Vechi din București. Amenzi de peste 500.000 de lei

Comisarii de la Protecția Consumatorilor au „vizitat” mai multe restaurante din Centrul Vechi, acolo unde au aplicat amenzi în valoare de este 500.000 de lei, pe parcursul a două zile. Ce nereguli s-au găsit?

Controale în Centrul Vechi din București

Pe lângă amenzi, Comisarii de la Protecția Consumatorilor au dispus măsura opririi temporare a prestării serviciului până la remedierea deficienţelor pentru aproximativ un sfert dintre cei controlaţi.

În urma controalelor, comisarii ANPC au aplicat amenzi în valoare de 538.000 de lei și au închis 23 de operatori economici, până la remedierea deficiențelor.

„În perioada 2-3 iunie 2022, echipe comune ale Comisariatelor pentru Protecţia Consumatorilor din judeţele Constanţa, Călăraşi, Braşov şi Municipiul Bucureşti au realizat nu mai puţin de 82 de acţiuni de control, vizând toate activităţile comerciale care se derulează în Centrul Vechi. În urma verificărilor, au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare de 538.000 lei, 22 de avertismente şi măsura opririi temporare a prestării serviciului până la remedierea deficienţelor, pentru 23 de operatori economici (aproximativ un sfert dintre cei controlaţi)”, se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor transmis luni Agerpres.

Cele mai mai nereguli contestate de comisarii ANPC au fost utilizarea unor produse expirate, care erau vândute clienților, echipamente de gătit neigienizate, rugină pe echipamente și utilizarea unor vase și ustensile depreciate, ele fiind eliminate din uz chiar în timpul controlului.

Ce alte nereguli au descoperit comisarii ANPC

Autoritățile au mai descoperit nereguli precum: depozitarea direct pe paviment a baxurilor cu băuturi răcoritoare sau a materiilor prime și prezenţa unor gândaci în unitate sau în blocul alimentar sau lipsa cloraminei necesare igienizării.

„Pot înţelege lipsa de personal şi consecinţele acesteia, pot înţelege că HoReCa a trecut printr-o perioadă grea, în ultimii doi ani, dar nu pot înţelege murdăria, existenţa „expiratelor”, gândacii şi o gestionare deficitară a unei bucătării. Nu-i pot înţelege pe cei care, la sfârşitul zilei, încasează bani şi uită că şi sursa de venituri trebuie întreţinută.

Îi felicit, totuşi, cu jumătate de gură, pe cei care au îndreptat lucrurile într-un timp rezonabil. Nu ne lăudăm cu sancţiunile aplicate, este modul prin care transmitem, celor încă necontrolaţi, să ia măsuri înainte să le luăm noi”, a declarat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

Comisarii ANPC au mai descoperit refolosirea cutiilor de la materiile prime pentru a se depozita alte produse alimentare, nerespectarea condiţiilor de igienă în blocul alimentar sau a spaţiului de bar și folosirea unor produse de cofetărie depozitate în spaţiul frigorific fără elemente de identificare şi caracterizare, precum şi fără data limită de consum.

Citește și: Hotelul celebru din București care poate fi închis. ANPC vrea închiderea definitivă