Poliștii locali din Sectorul 6 din cadrul Direcției Generale de Poliție Locală Sector 6 au sancționat cu amenzi în valoare totală de 68.000 de lei mai mulți oameni surprinși în timp ce aruncau coji de semințe pe domeniul public, mai ales în parcurile Marin Preda, Crângași, Păcii, Timișoara, Gorjului și Drumul Taberei.
Poliția Locală sector 6 a arătat că au fost și cazuri în care tineri surprinși că aruncau coji de semințe pe jos au cooperat cu poliștii locali, în sensul că au dat curs solicitării lor de a curăța singuri locurile respective, fiind sancționați numai cu avertismente.
De altfel, Direcția Generală de Poliție Sector 6 a avertizat că astfel de controale vor fi permanente, aplicându-se de fiecare dată când va fi cazul sancțiuni contravenționale cu scopul de a se menține curățenia.
Dar amenzile nu se opresc aici. Prin urmare, 15.000 de lei este amenda maximă pe care o poate primi cel care vinde în piețe produsă care nu au etichetă. Astfel, de la cartofii vânduți cu sacul de 20 de kilograme și până la o simplă legătură de pătrunjel, pe toate aceste mărfuri trebuie să se specifice proveniența, data recoltării și calitatea.
Spre exemplu, în piața agroalimentară din Baia Mare, din zece tarabe numai două afișează informații despre produse, dar și acestea sunt incomplete. De altfel, unii dintre comercianți nu au afișate nici etichete cu prețurile.
Potrivit legii, fiecare produs ce se comercializează în piață ar trebui să dețină o etichetă cu denumirea produsului, cu locul de origine și cu prețul său. Prin urmare, comercianții de legume și fructe care nu respectă aceste reguli riscă să primească amenzi de până la 15.000 de lei dacă nu respectă legislația privitoare la etichetarea produselor. Inspectorii Direcției Agricole o să facă controale în piețele din România până la data de 2 iulie.
Virgil Țânțaș, directorul Directiei pentru Agricultură Maramureș, a declarat, potrivit digi24.
”Eticheta trebuie să fie pe locul de comercializare, pe lădița din care se comercializează și se vinde. Dacă, să spunem că a provenit și a cumpărat extracomunitar, e obligat să pună pe etichetă țara din extracomunitar”, a spus acesta.
Menționăm că fructele şi legumele de sezon ar trebui să dețină o etichetă pe care să scrie inclusiv data și ora recoltării.
”Noi suntem producătorii, noi producem, sunt foarte gustoase. Adică să punem pe fiecare? O să punem. Nu ne-a spus nimeni că trebuie. Dacă trebuie, punem. Controale să vină, să ne controleze pe noi, producătorii și cine cumpără din alte părți, din Turcia și vinde ca și căpșuni românești, numai pe ei să-i controleze, nu numai pe noi”, a declarat un comerciant, potrivit sursei citate.