Amenzi de 5.000 de lei pentru românii care refuză să facă asta. Atenție mare dacă aveți gospodărie!

Amenzi de 5.000 de lei pentru românii care refuză să facă asta. Atenție mare dacă aveți gospodărie!
Amenzi de 5.000 de lei pentru românii care refuză să facă asta. Atenție mare dacă aveți gospodărie!

Ministerul Agriculturii anunță că în perioada 10 mai – 31 iulie se va desfășura un nou recensământ agricol. Noul proces de recensământ se va desfășura la nivel național. Se dorește să se știe cu exactitate câte ferme sunt active în România și care ar fi ponderea agriculturii ecologice în România. Acestea sunt doar o parte din temele noului proces de recensământ inițiat de minister.

În luna mai începe un nou recensământ în agricultura românească

Începând cu 10 mai Ministerul Agriculturii va demara unul din cele mai ambițioase proiecte din ultimii ani. Este vorba de ”Recensământul general agricol – runda 2020”, conform anunțului dat de minister pe site-ul său.

Datele existente vorbesc despre faptul că România deține în acest moment 33% din numărul total de exploatații agricole din Uniunea Europeană, iar acest nou recensământ se dorește să ajute la ”fundamentarea Politicii Agricole Comune care să asigure țării noastre un sector agricol competitiv și durabil”, conform justificării din proiect.

”Recensământul General Agricol este o acţiune de mare anvergură. Va asigura informaţiile complexe şi datele statistice pentru realizarea unui tablou exhaustiv al caracteristicilor structurale ale exploatațiilor agricole necesare fundamentării programelor şi politicilor agricole și de dezvoltare rurală.”, se spune în comunicat.

Procesul va fi organizat și realizat de Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale și Ministerul Afacerilor Interne. La acest proiect vor participa și structurile teritoriale din subordinea acestora. Coordonarea şi controlul se va face de către Comisia Centrală pentru Recensământ. Suportul tehnic pentru buna desfășurare a procesului de recensământ va fi al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, mai spun oficialii.

Cadrul legal poate impune amenzi participanților

Noul proces de recensământ este conform cadrului legal, instituit prin OUG nr.22/2020 și alte câteva hotărâri emise de Comisia Centrală pentru Recensământ în 2020. Conform cadrului legal participanții vor fi nevoiți să furnizeze corect toate datele cerute în formularele de recenzare, altfel riscul este amendarea cu sume destul de mari. Este vorba de sume cuprinse între 1.000-5.000 lei, pentru următoarele fapte:

  • Obstrucţionarea persoanelor implicate în acţiunea de recensământ,
  • Obstrucționarea în efectuarea înregistrărilor,
  • Obstrucționarea la controlul datelor ce fac obiectul acestei cercetări statistice,
  • Refuzul furnizării informaţiilor prevăzute în chestionarul de recensământ,
  • Furnizarea de date şi informaţii eronate sau incomplete.

 

Perioada de rcenzare, conform comunicatului emis de Ministerul Agriculturii, este între 10 mai 2021 și 31 iulie 2021. Recenzarea se va face la nivel național în toate zonele unde există dezvoltate zone agricole.

”Datele vor permite urmărirea și a unor indicatori statistici de agri-mediu care măsoară impactul agriculturii asupra mediului. Astfel, se vor putea susține dezbateri cu privire la o serie de politici, inclusiv politica agricolă comună, politica de dezvoltare rurală, politicile de mediu și așa-numitul acord verde.”, se mai spune în proiect.

Urmăriți Playtech.ro și pe