Atunci când locuim la casă, inevitabil apar probleme cu anumiți copaci aflați în zona imediată, fie aduc pprea multă umbră, fie frunzele uscate fac mizerie, și avem tendința, chiar dacă sunt sau nu în permitrul curții noastre, să-i tăiem. Dar, ați ajuns unde trebuie, pentru că legea nu iartă și există riscul unor amenzi de 10.000 de lei pentru această greșeală în curtea casei. Nu e de joacă, mai ales că este vorba de specii protejate.
Puțină lume poate știe că în România există un total de 1550 de arii protejate, 606 situri Natura 2000, 171 de arii de protecție specială și 435 de situri de importanță comunitară, precum și 944 de situri desemnate în temeiul legislației în vigoare.
Dacă ne referim la siturile Natura 2000 din România, acestea acoperă 441 de specii și 87 de habitate din directivele privind natura. Numărul de specii și habitate protejate în fiecare sit variază în funcție de locația sitului, de biodiversitatea din regiune, de denumirea utilizată și de caracteristicile pe care situl este creat pentru a le proteja.
În cazul a 27 de situri este protejată o singură caracteristică, iar în cazul a 211 situri sunt protejate mai mult de 20 de caracteristici, spun specialiștii. În cadrul acestor reglementări există ca fiind protejate și anumite specii de pomi, printre care nucii și castanii, iar tăierea acestora poate aduce din partea statului amenzi considerabile. Toate aceste specii de pomi, plante, animale, păsări și situri naturale sunt incluse în strategia națională pentru biodiversitate și planul de acțiune al României 2014-2020.
Normele acesteia stabilesc cadrul strategic general pentru biodiversitate și protecția naturii identificând obiectivele strategice și acțiunile corespunzătoare care trebuie implementate până în 2020. Infrastructura verde este abordată în mod implicit.
Deși nu ne place, aceste specii sunt regăsite în zonele rurale, mai ales în zonele populate, în curțile caselor, sau în apropierea acestora. Din păcate, mulți români deranjați de existența acestor specii de pomi, cu de la sine putere, iau decizia de a-i tăia, lucru care, așa cum spuneam, este interzis prin lege și poate aduce și amenzi de 10.000 de lei pentru românii care fac această greșeală în curtea casei.
O astfel de măsură a fost luat recent de Direcția pentru Agricultură Brașov, în cazul unor localnici care au desci să taie acești pomi. Unii care nu au ținut cont de avertizările și anunțul instituției, au rămas suprirnși cnd li s-au aplicat amenzi de nu mai puțin de 10.000 de lei.
Cei care, până la urmă, vor să facă asta, trebuie să depună o cerere tip la Direcția pentru Agricultură a zonei de reședință, și doar în baza Legii pomiculturii nr. 348/2003, după o analiză corectă, se poate da autorizarea tăierii acestora. Așa că, mare atenție, dacă aveți astfel de pomi în jur, țineți cont de aceste aspecte, altfel riscați amenzi de 10.000 de lei pentru această greșeală.