29 sept. 2022 | 09:40

Locul interzis din România. Peisajul e de vis, e o minune a naturii. De ce nu ai voie să intri aici

Turism
Locul interzis din România. Peisajul e de vis, e o minune a naturii. De ce nu ai voie să intri aici
Face parte din cele 7 locuri fabuloase unde nu ai voie să intri.

Locul interzis din România despre care vorbim astăzi face parte din  locurile parcă desprinse din povești. Din păcate, așa cum spune și titlul, turiștilor le este interzis accesul, și pentru un motiv bine întemeiat. Într-adevăr, peisajul e de vis, e o minune a naturii, dar face parte din cele 7 locuri fabuloase unde nu ai voie să intri. Dacă te-am făcut curios, îți vom spune și de ce nu ai voie să intri aici.

Rezervația „Grindul Lupilor”, locul interzis din România

Înainte de a vorbi de Rezervația „Grindul Lupilor”, este imperativ necesar să vă spunem câte ceva despre zona în care aceasta se situează. Așadar, să mergem la drum spre complexul lacustru Razim-Sinoie.

Dacă nu știați, acesta este situat în nord-estul Dobrogei, la sud de Delta Dunării și de litoralul Mării Negre. Complexul constituie, conform cercetătorilor, cea mai mare suprafață de apă din țara noastră.

Razim-Sinoie a apărut și a evoluat într-un fost golf marin ramificat, fiind legat de brațul Sfântu Gheorghe, în nord, prin intermediul mai multor canale și retururi. În același timp, este separat de mare prin mai multe aliniamente de bancuri.

Confom specialiștilor, toate aceste caracteristici îi conferă numeroase particularități. Majoritatea lor sunt reflectate în caracteristicile hidrologice, termice, dinamice și regimul hidrochimic al apei lacurilor.

Unul dintre cercetătorii acestei zone a fost și Grigore Antipa. În perioada 1930-1950, eforturile depuse de cercetători au dus la declararea unor zone din Delta Dunării și din complexul Razim-Sinoie drept rezervații naturale.

Unele dintre ele au fost introduse ulterior în lista mondială a rezervațiilor biosferei. Erau introduse ca parte a programului internațional „Omul și Biosfera” al UNESCO.

Aici se află și Rezervația „Grindul Lupilor”, locul interzis din România. Este locul care, în perioada care precede migrațiile de toamnă, devine unul dintre locurile de maximă densitate avifaunistică, în timp ce în timpul verii cea mai întâlnită avifaună aici este cocorul.

Aici peisajul e de vis, e o minune a naturii

Pentru cei mai puțini familiarizați cu zona, „Grindul Lupilor”, face parte, așa cum spuneam, din cele 7 locuri fabuloase unde nu ai voie să intri. Rezervația „Grindul Lupilor” se întinde pe o suprafață de peste 2.000 de hectare de teren, făcând-o una din cele mai mari rezervații din Dobrogea.

Motivulinterdicției turiștilor aici, unul bine întemeiat, este că aici biodiversitatea este atât de limitată, încât există pericolul ca ea să dispară. Din acest motiv, s-a luat decizia de a nu fi accesibilă turiștilor.

Ceea ce mai putem spune este că rezervația științifică „Grindul Lupilor” este situată în sudul complexului lacustru Razim-Sinoie. Zona este delimitată la nord-vest de lacul Zmeica.

La est, sud și sud-vest, este delimitată de lacul Sinoie. În partea de vest delimitarea o face canalul 2, și la nord, lacul Golovița.

Datorită poziției sale, între lacurile Razim și Sinoie, având un relief redus, spun specialiștii, are o vegetație specifică solurilor nisipoase de origine marină.

Această zonă reprezintă un important refugiu de cuibărit și hrănire pentru specii de păsări rare.

Mai ales în timpul migrației de toamnă, această zonă devine o concentrare impresionantă de faună ornitologică. Tot aici, iarna, apar așa-numiții oaspeți de iarnă, fiind vorba de gâște și rațe.

Motivul este că în lacul Sinoie apa este mai sărată la sud de vârful crestei malului Lupilor decât la nord, spre Razim.

Datorită altitudinilor scăzute și condițiilor favorabile, zona are, de asemenea, o mare importanță pentru reproducerea naturală a unor specii de pești rare, precum Ciprinus carpio, Stizostedion lucioperca, Abramis brama etc.

Concluzie

Întreg complexul lacustru Razim-Sinoie face parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării. Această calitate face ca desfășurarea oricărui tip de activități economice să fie permisă doar în anumite zone.

În general asta se face cu acordul autorităților care o administreează, în conformitate cu prevederile legale în vigoare. Același lucru este valabil și pentru rezervația „Grindul Lupilor” (face parte din complexul lacustru Razim-Sinoie).

Acum că ai aflat despre locul interzis din România și de ce nu ai voie să intri aici, ai putea să fi chiar puțin invidios pe cei are ajung aici.

Peisajul de aici este de vis, e o minune a naturii, dar la fel sunt și alte locuri. Parcă sunt scoase  din povești. Dar, nu trebuie să fi dezamăgit, sunt și alte locuri la fel de specaculoase, care pot fi vizitate.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Capital.ro
Situația în care șoferii care produc un accident rutier pot pleca de la locul faptei | Momentul când trebuie raportat un accident
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
VEȘTI bune de la Guvern. Cine beneficiază de PENSIE înainte de termen
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro