Câţi bani pot primi lunar românii ca ajutor de încălzire sau pentru plata facturilor la energie datorită Legii consumatorului vulnerabil

Câţi bani pot primi lunar românii ca ajutor de încălzire sau pentru plata facturilor la energie datorită Legii consumatorului vulnerabil
Cati bani pot primi lunar romanii ca ajutor de incalzire sau pentru plata facturilor la energie datorita Legii consumatorului vulnerabil

Factura la curent și gaze naturale arde la buzunar! Tot mai mulți români se plâng că nu-și mai pot achita facturile la energie electrică sau gaze naturale, din cauza scumpirilor din ultima perioadă. Din dorința de a-i ajuta pe români, Camera deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat, marţi, 7 septembrie, Legea privind consumatorul vulnerabil de energie. Prevederile sale ar urma să se aplice de la 1 noiembrie 2021. Anunț major pentru toți românii!

Ce prevede Legea consumatorului vulnerabil de energie

Potrivit legii, se vor acorda bani destinați asigurării nevoilor energetice minimale, după cum urmează: ajutor pentru încălzirea locuinţei, ajutor pentru consumul de curent destinat acoperirii unei părţi din consumul energetic al gospodăriei pe tot parcursul anului în curs. De asemenea, românii vor putea primi ajutor financiar pentru achiziţionarea, în cadrul unei locuinţe, de echipamente eficiente din punct de vedere energetic, necesare pentru iluminarea, răcirea, încălzirea şi asigurarea apei calde de consum, pentru înlocuirea aparatelor de uz casnic depăşite din punct de vedere tehnic şi moral cu aparate de uz casnic eficiente din punct de vedere energetic, precum şi pentru utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun consum de energie.

Românii primesc bani

Totodată, românii vor fi ajutați cu bani pentru achiziţionarea de produse şi servicii în vederea creşterii performanţei energetice a clădirilor, ori pentru conectarea la sursele de energie. Și asta nu este tot. Legea mai prevede ”măsuri de protecţie socială non-financiare”, ce constau în facilităţi de acces şi conectare la sursele de energie disponibile necesare pentru asigurarea nevoilor energetice minimale.

Legea consumatorului vulnerabil a fost avizată anterior de Comisia pentru Muncă şi Protecţie Socială, Comisia pentru Industrii şi Servicii şi de Comisia pentru Politică Economică Reformă şi Privatizare.

Proiectul de lege a fost depus în primăvară, în 30 martie 2021, fiind adoptat la 17 mai. Două zile mai târziu, a fost înregistrat la Cameră, unde câteva comisii şi-au dat avizul.

Cum se acordă ajutorul pentru încălzire

Potrivit proiectului de lege, consumatorul vulnerabil de energie, denumit, în continuare consumator vulnerabil (persoană singură/familie), care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare faţă de sursele de energie, are nevoie de măsuri de protecţie socială şi servicii suplimentare pentru a-şi asigura cel puţin nevoile energetice minimale.

Ajutorul pentru încălzire se acordă în funcţie de veniturile medii nete lunare ale românilor. În cazul familiilor, venitul mediu net lunar până la care se poate acorda ajutorul pentru încălzire este de 810 RON/persoană. Pentru persoanele singure, ajutorul poate fi în valoare de 1445 de lei.

Urmăriți Playtech.ro și pe