06 oct. 2020 | 15:40

Amenințare gravă la viața pe Pământ! Descoperirea alarmantă făcută de cercetători la stratul de ozon

Știri generale
Amenințare gravă la viața pe Pământ! Descoperirea alarmantă făcută de cercetători la stratul de ozon
Amenințare gravă la viața pe Pământ! Descoperirea alarmantă făcută de cercetători la stratul de ozon

În urmă cu treizeci de ani, oamenii de știință britanici descopereau o gaură în stratul de ozon. Astăzi, aceeași cercetători avertizează că „Va dura încă ani să se vindece”. Aceeași cercetători spun că lecțiile unui moment de referință în cercetarea climatică nu au fost învățate.

Amenințare gravă la viața pe Pământ

Este privit popular ca fiind una dintre cele mai mari povești de succes ecologice din timpurile moderne. Exact acum 30 de ani, oamenii de știință din Marea Britanie au anunțat că au descoperit o gaură în stratul de ozon din atmosfera de deasupra Antarcticii.

Gaura a amenințat să se răspândească, permițând niveluri crescute de radiații cauzatoare de cancer de la soare să ajungă la sol. S-a convenit instituirea Protocolului de la Montreal, care a interzis substanțele chimice artificiale responsabile de epuizarea ozonului în atmosfera superioară. Acest tratat a fost semnat la câțiva ani de la descoperirea găurii în stratul de ozon. În aprilie, unul dintre cei trei oameni de știință care au descoperit gaura a avertizat că lecțiile reale ale poveștii încă nu au fost învățate.

Amenințare gravă la viața pe Pământ! Descoperirea alarmantă făcută de cercetători la stratul de ozon

stratul de ozon afectat, descoperit de-asupra Antarcticii

”Da, un tratat internațional a fost stabilit destul de repede pentru a face față găurii de ozon. Punctul principal   a fost acela că arată cât de incredibil de rapid putem produce schimbări majore în atmosfera noastră. Dar și cât durează până când natura se recuperează. ”, a spus Jon Shanklin de la British Antarctic Survey.

Descoperirea alarmantă făcută de cercetători la stratul de ozon

În 1985, Shanklin lucra împreună cu colegii Brian Gardiner și regretatul Joe Farman. La acea vreme, s-au speculat că bulele de pulverizare și jeturile supersonice, cum ar fi Concorde, ar putea afecta stratul de ozon al atmosferei superioare, care ne protejează de radiația ultravioletă a soarelui. Au folpsit dispozitiv dezvoltat în anii 20, spectrofotometrul Dobson Ozone,. Cu acest dispozitiv au analizat cele trei cantități de ozon din atmosferă peste Antarctica. „Am fost băiatul din spate care a calibrat Dobson și a introdus rezultatele în computerul nostru primitiv”, a spus Shanklin.

Rezultatele au relevat schimbări majore ale nivelurilor de ozon în Antarctica în anumite perioade ale anului, dar la început echipa nu a putut vedea niciun tipar. Echipa și-a publicat rezultatele în Nature în mai 1985. Cercetările lor au fost ulterior susținute de NASA, care și-a folosit sateliții pentru a confirma existența găurii de ozon.

Va dura încă zeci de ani pentru a fi corectată

Alți cercetători au confirmat ulterior că CFC-urile sunt vinovații probabili. În câțiva ani, acordul de la Montreal a condus la interzicerea producției de CFC-uri. A fost un exemplu de cooperare internațională excepțională, potrivit fostului secretar general al ONU, Kofi Annan, care de atunci a descris-o „ca fiind cel mai de succes acord internațional până în prezent”.

O afecțiune atmosferică relativ ușor de vindecat va dura încă zeci de ani pentru a fi corectată. În schimb, gazele cu efect de seră pe care le introducem acum în atmosferă nu au înlocuitori care au o acceptare politică largă în prezent. Pentru o bună măsură, le pompăm și pe o scară mult mai mare.

”Povestea găurii de ozon ne spune că este foarte ușor să provoace modificări majore atmosferei. A durat doar aproximativ 10 ani pentru a se dezvolta. Dar este foarte dificil să se restabilească echilibrul. Din păcate, se pare că nu am învățat acea lecție. Ne îngropăm capul în nisip despre schimbările pe care le aducem. Pe de altă parte, emisiile de carbon sunt acum pe agenda politică, deci există o oarecare speranță. ”, a spus Shanklin.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
S-a împlinit visul de decenii al românilor. O șansă unică pentru actuala generație
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro