Amendă pentru permisul auto expirat în 2022. Câte sute de lei te costă această greșeală

Amendă pentru permisul auto expirat în 2022. Câte sute de lei te costă această greșeală
De ce amenda esti pasibil daca ai permisul expirat

Șoferii care circulă cu permisul auto expirat în 2022, potrivit Codului Rutier, riscă o amendă substanțială. În afară de amendă, cei care calcă pe bec riscă și puncte de penalizare. Cât trebuie să scoată din buzunar un șofer care a fost depistat în trafic de polițiști cu permisul auto expirat, vedeți în articolul de mai jos.

Cât este amenda pentru permisul expirat. Amenda uriașă se plătește la jumătate în termen de 15 zile

Sancțiunea pe care o riscă șoferii ce circulă cu carnetul de conducere expirat este alcătuită din mulți bani şi puncte de penalizare, conform noului Cod Rutier.

Conform articolului 101 din Codul Rutier, circulația pe drumurile publice având permisul auto expirat constituie contravenție și se pedepsește cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni.

Ce arată Codul Rutier

„Constituie contravenții și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni următoarele fapte săvârșite de persoane fizice: conducerea unui autovehicul cu permis de conducere a cărui valabilitate a expirat”, se stipulează în Codul Rutier 2022.

Amenda este una uriașă pentru mulți dintre șoferi

Astfel, cei care sunt opriţi de către Poliţia Rutieră şi au permisul de conducere expirat, în 2022, sunt pasibili de o amendă cuprinsă între 870 și 1.160 lei, ceea ce înseamnă 8 puncte de penalizare.

În cazul în care cel amendat plătește amenda în 15 zile lucrătoare, aceasta va fi redusă la jumătate: 435 lei, respectiv 580 lei. De asemenea, punctele de penalizare se şterg după şase luni din momentul în care au fost primite.

Amenda poate fi plătită la jumătate

Cei care primesc amenzi pentru că au circulat cu permisul auto expirat trebuie să știe că le pot plăti la orice unitate a Trezoreriei Statului într-un cont unic.

De asemenea, conducătorii auto care au luat amendă pentru circularea pe drumurile publice cu permisul auto expirat nu mai sunt nevoiţi să facă dovada plății acesteia către Poliție. Instituţia va verifica online dacă amenda a fost sau nu plătită, întrucât procesul verbal are o serie unică de evidență.

Cât este amenda dacă nu ai permisul de conducere la tine

Şoferii rebuie să știe că pot fi amendați și dacă au permisul valabil, însă nu îl au asupra lor. În cazul în care au plecat la drum fără carnetul de conducere sunt pasibili de o altă amendă usturătoare, dacă au fost descoperiți de polițiști.

Uitarea permisului nu este caz penal, iar polițistul va verifica prin stație în baza CNP-ului dacă aveți permis de conducere sau nu. În schimb, amenda este la fel de mare ca în cazul permisului expirat, până la 1160 de lei.