Amendă nouă din februarie 2021. Românii pot plăti și 20.000 de lei dacă fac asta

Amendă de până la 20.000 de lei pentru românii care fac asta

O amendă nouă îi paște pe români din luna februarie a lui 2021. Despre ce este vorba și ce ar putea să-i facă pe unii să scoată din buzunar suma de 20.000 de lei? Iată ce trebuie să nu faci!

Nouă amendă pentru români! Ce trebuie să NU faci?

Legea a fost adoptată în cursul anului trecut, dar intră în vigoare din luna februarie a acestui an. Cine nu respectă indicațiile riscă amenzi de până la 20.000 de lei. Mai exact, arderea frunzelor e interzisă din acest an, iar cei care încalcă noua legislație vor suporta amenzi uriașe.

Din păcate, românii au deja de zeci de ani obiceiul de a-și arde diversele deșeuri, mai cu seamă dacă vorbim de mediul rural. Acesta lucru nu se va mai putea întâmpla. Astfel, frunzele și alte resturi vegetale trebuie colectate selectiv, arată Legea compostului care intră în vigoare de la 20 februarie 2021. Prin actul normativ în cauză se impune colectarea selectivă a „deșeurilor nepericuloase compostabile, prin reciclarea/valorificarea acestora folosind opțiunea de compostare/digestie anaerobă, în vederea protejării sănătății umane și a mediului înconjurător”.

  • Detalii

Arderea frunzelor și a altor vegetale devine contravenție și se mustrează prin lege cu o amendă între 400-800 de lei pentru persoanele fizice și între 10.000-20.000 de lei pentru persoanele juridice.

Prin actul normativ adoptat de Parlament anul trecut, se impune colectarea selectivă „a deșeurilor nepericuloase compostabile, prin reciclarea/valorificarea acestora folosind opțiunea de compostare/digestie anaerobă, în vederea protejării sănătății umane și a mediului înconjurător”, informează agrointeligența.

Lege nr. 181 din 19 august 2020

(1) Prezenta lege are ca obiect stabilirea cadrului legal pentru desfășurarea activităților de gestionare a deșeurilor nepericuloase compostabile, prin reciclarea/valorificarea acestora folosind opțiunea de compostare/digestie anaerobă, în vederea protejării sănătății umane și a mediului înconjurător.
(2) În vederea realizării activităților prevăzute la alin. (1) se stabilesc următoarele:
a) condițiile utilizării deșeurilor nepericuloase în vederea compostării/digestiei anaerobe pentru atingerea țintelor și obiectivelor privind reciclarea/valorificarea și reducerea eliminării prin depozitare a biodeșeurilor;
b) stabilirea categoriilor de deșeuri destinate compostării/ digestiei anaerobe;
c) stabilirea categoriilor de calitate a compostului;
d) modalitățile de utilizare a compostului/digestatului în funcție de categoria de calitate;
e) certificarea conformității calității compostului în conformitate cu prevederile Regulamentului (UE) 2019/1.009 al Parlamentului European și al Consiliului din 5 iunie 2019 de stabilire a normelor privind punerea la dispoziție pe piață a produselor fertilizante UE și de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1.069/2009 și (CE) nr. 1.107/2009 și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 2.003/2003;
f) măsurile de supraveghere a pieței compostului în România;
g) obligațiile operatorilor economici;
h) atribuțiile autorităților administrației publice centrale și locale;
i) sancțiunile aplicabile. (Sursa: legislație.just.ro)

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI