Conform legislației în vigoare, un fermier poate crește porcine în propria ogradă, dar fără să treacă de limita impusă de normativele legislative. Se pare că un fermier nu a ținut cont, iar acum a primit o amendă de peste 100.000 de euro de la Garda de Mediu.
Așa cum scriam pe la începutul anului, într-un alt material (vezi aici), se vorbea despre un proiect legislativ care să limiteze numărul de porcine acceptate în curtea românilor. Decizia venea și ca urmare a epidemiilor de pestă porcină africană care a făcut ravagii în ultimii ani înclusiv în România. În proiect era stabilit că se vor putea crește maxim 15 porcine, dar erau incluse și alte condiții, iar încălcarea acestor normative erau penalizate cu amenzi de până la 15.000 de lei.
Măsurile propuse în martie veneau ca o completare, anunța ANSVSA, la cadrul legal deja existent încă din 2021, prin care numărul de porci era limitat la șase. Dar, se pare că un fermier român, fie nu a știut de noile normative, fie nu l-au interesat, iar la controalele Gărzii de Mediu s-a constatat că depășea cu mult numărul animalelor acceptate în propria fermă.
Să crești un porc în ziua de astăzi nu mai este chiar atât de ușor ca în alți ani. Inclusiv hrana porcilor a ajuns să coste mai mult. Dar, când vorbim deja de ferme crescătoare de porcine, lucrurile se complică și mai mult.
În cazul nostru, un fermier din localitatea Turnu din județul Arad, a cărui fermă de porci activa în baza unui aviz de mediu pentru un număr strict de animale, acum va scoate din buzunar nu mai puțin de 100.000 de euro, ca urmare a depășirii capacității numărului de animale pe care le avea în fermă. Garda de Mediu avea să meargă în control, după ce primea mai multe sesizări din partea altor locuitori din localitate.
În comunicatul emis, după efectuarea controalelor, inspectorii de la Garda de Mediu din județ spun că au fost nevoiți să-i dea o amendă de peste 100.000 de euro ca urmare a încălcării normelor ce se impun referitoare la numărul de porcine admise în ferma arădeanului:
”În urma unei sesizări venite din partea cetățenilor din localitatea Turnu, o echipă de comisari ai Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Arad s-a deplasat la ferma de porci din localitate unde au constatat nerespectarea prevederilor din Autorizația Integrată de Mediu deținută de agentul economic.
Acesta a populat ferma cu un număr mai mare de capete porci decât cel prevăzut în actul de reglementare și nu a respectat obligațiile pe care le avea privind planul de fertilizare. A fost sancționat cu amendă de 500.000 lei.”, precziează Garda de Mediu, după efectuarea controalelor, conform publicației locale Aradon.
Ca urmare a epidemiei de pestă porcină africană, în luna mai a acestui an ANSVSA anunța că au fost depistați nu mai puțin de 18.000 de porci, ulterior aceștia fiind sacrificați. Focarul a început la 16 mai 2023, într-o fermă cu 17.885 de animale. Ferma este situată în Cenei, județul Timiș.
Cea mai mare criză avea loc în 2018, când era confirmat un focar de pestă porcină africană mortală la cea mai mare fermă de creștere a porcilor din țară, iar toate cele 140.000 de animale au fost sacrificate, conform ANSVSA.