Ca de fiecare dată, când intrăm în perioada de iarnă, suntem nevoiți să folosim anvelope de iarnă. Conform Codului Rutier, anvelopele de iarnă sunt imperativ necesare după momentul primei ninsori. Dar, s-ar putea să primești o amendă de până la 2.900 de lei, dacă uiți un anume detaliu. Despre ce este vorba, care este gafa care este pedepsită drastic, aflați în cele ce urmează.
La fel ca în cazul majorității anvelopelor, costul variază în funcție de mașină și de calitatea anvelopei. Dar, în general, dacă vorbim de anvelope de iarnă bune, prețurile pot începe de la aproximativ 350 de lei bucata.
În opinia specialiștilor este demn de remarcat faptul că anvelopele de iarnă pot economisi bani. De obicei, acestea sunt mai ieftine de cumpărat decât anvelopele de vară și, deoarece le folosim, putem economisi uzura anvelopelor de vară mai scumpe, ceea ce le-ar face să dureze mai mult.
Așa cum se știe, când vorbim de anvelope de iarnă, acestea au o compoziție mai bogată în cauciuc natural și siliciu, ceea ce le face mai moi și mai flexibile, chiar și la temperaturi sub 7°C.
Acest lucru îmbunătățește aderența și tracțiunea. Principala diferență între anvelopele de iarnă și cele obișnuite este adâncimea benzii de rulare. Anvelopele noi vor avea o adâncime între 7 mm și 9,5 mm.
Adâncimea minimă a benzii de rulare este de 1,6 mm. Cu toate acestea, experții din industrie sugerează înlocuirea anvelopelor la o adâncime minimă de 2 mm, iar pentru anvelopele de iarnă, limita de uzură este de 4 mm.
Modelul benzii de rulare ajută la reducerea riscului de aquaplanare. Cu toate acestea, dacă se atinge adâncimea minimă a benzii de rulare, acest risc crește.
Canelurile din interiorul anvelopei sunt, de asemenea, mai largi și mai adânci, oferind o aderență mai bună, ceea ce poate contribui la reducerea distanței de oprire a mașinii dumneavoastră.
Producătorul de anvelope Continental spune că un vehicul echipat cu anvelope de iarnă se va opri pe un drum acoperit de zăpadă, de la o viteză de doar 30 km/h, după 35 de metri.
Cu anvelope normale, distanța de frânare necesară este de încă opt metri. Asta înseamnă 43 de metri în total, adică încă două lungimi de mașină.
Așa cum ați văzut există diferențe majore între anvelope de iarnă noi și anvelope de iarnă uzate.
Dar, ceea ce poate nu știi este că, deși ai montate anvelope de iarnă, dar sunt extrem de uzate, conform Codului Rutier, polițiștii îți pot da o amendă de până la 2.900 de lei chiar dacă ai anvelopele de iarnă.
De ce? Răspunsul stă exact în cele explicate anterior, și anume, cu cât sunt mai uzate, cu atât aderența este mai mică.
Asta, de fapt, înseamnă un adevărat pericol în deplasarea mașinii în condiții de iarnă.
Așa că, mare atenție, chiar dacă ai anvelope de iarnă, este extrem de important să fi atent la uzura acestora, altfel riști să primești o amendă de până la 2.900 de lei.
Ca și informație, contravenția este încadrată în clasa a IV-a și astfel, dacă această regulă nu este respectată, șoferul riscă să primească între 9 și 20 de puncte amendă, respectiv între 1.305 lei și 2.900 de lei.