Se dă amendă de 2.500 de lei pe loc pentru şoferii care fac această greşeală. Mulţi procedează aşa și nici prin cap nu le trece că pot rămâne fără bani. Așadar, ce trebuie să știe toți șoferii pentru a evita sancțiunea uriașă.
Codul Rutier 2023 interzice oprirea sau staționarea neregulamentară, semnalizate prin indicatoare, însă mai există o prevedere care poate atrage asupra șoferului o amendă uriașă.
Foarte mulți șoferi, din grabă sau cu intenție, atunci când opresc undeva blochează alte locuri de parcare. Mai există însă o categorie de șoferi care blochează locurile de parcare. Cu toții trebuie să știe că în Codul Rutier, blocarea ilegală a unui potenţial loc de parcare se pedepsește cu o amendă uriașă.
Lipsa locurilor de parcare vontinuă să fie una dintre marile probleme de infrastructură și în acst an, ales în marile orașe. Asta este o altă cauză care fac ca mulți dintre şoferii români ajung să parcheze neregulamentar.
Interdicţia se aplică şi în cazul trotuarelor, atunci când șoferul nu lasă un spaţiu de minimum un metru, astfel încât cei parcați să poată pleca de pe loc.
Astfel, șoferii care parchează neregulamentar sunt pasibili de până la 870 de lei, precum şi puncte de penalizare. Lipsa locurilor de pacare este mai acută în București ca în niciun oraș din țară. Doar aici se pot vedea automobile parcate fie pe carosabil, în locuri nepermise, fie chiar pe spațiile verzi sau trotuare.
Potrivit art. 72 din OUG nr. 195/2022 privind circulația pe drumurile publice, ocuparea trotuarului cu vehicule este strict interzisă.
De asemenea, numărul celor care dețin mașini în România este în continuă creștere, în timp ce legislația rutieră devine tot mai strictă, iar sancțiunile pentru conducătorii auto care încalcă legea au crescut și ele.
Astfel, șoferii care blochează un loc de parcare, regulă ignorată de mulți dintre conducători, sunt pasibili de o amendă ce poate ajunge la 2.500 de lei.
Cei care au nevoie să oprească mașina în centrul orașului pentru doar câteva minute nu o pot face adesea din cauza anumitor obiecte „artizanale” care blochează parcarea, montate de cei care le dețin, pentru ca alte autovehicule să nu le ocupe locul de parcare. Aceasta este cealaltă categorie despre care pomeneam mai sus.
Locurile de parcare sunt blocate cu cutii de carton, coșuri de flori, sticle, bidoane pline cu apă, bare de lemn, grilajele metalice special confecționate, tomberoane de gunoi și tot felul de alte obiecte care fac parcarea imposibilă. Bucureștiul este împânzit de astfel de obiecte care nu lasă șoferii să parcheze.