Amendă de 10.000 de lei primită de un șofer român. Greșelile grave pe care le-a făcut
În societatea acestor zile conducerea agresivă este flagelul nostru, al tuturor. La un moment dat, cu toții suntem vinovați de acest lucru. Este un factor major în accidentele rutiere din întreaga lume, inclusiv în România, dar noile reglementări din Codul Rutier românesc pedepsesc, mai nou, și acest tip de codus pe autostrăzile și șoselele patriei. Din acest motiv vorbim azi de o amendă de 10.000 de lei primită de un șofer român și greșelile grave pe care acesta le-a făcut.
Conducerea agresivă este flagelul nostru, al tuturor
Când vorbim de agresivitatea în trafic, nu ne referim doar la furia de pe șosea. Aceasta este, poate, o categorie de sine stătătoare. Pentru că o anumită agresivitate la volan poate fi invizibilă, în sensul că nu recunoști că o faci. Oricum ar fi, este un fapt că șofatul agresiv joacă un rol nu doar în incidentele pe șosea, ci și într-un număr semnificativ de coliziuni mortale pe autostradă în fiecare an.
Dar cum putem să o identificăm corect? Și care sunt consecințele acesteia? Și, în cele din urmă, poate cel mai important aspect, cum putem lua măsuri pentru a preveni sau cel puțin limita conducerea agresivă?
Un mod de a combate genul acesta de participare la trafic ar putea fi chiar amenzile date de agenții de poliție rutieră, acum reglementate și în noul Cod Rutier, și quantumul lor, trebuie să recuoaștem, este unul extrem de mare.
Pe de altă parte, o altă modalitate de a evita astfel de situații este să te dai la o parte din calea unui șofer care dă semne clare de agresivitate, asta însemnând folosirea excesivă a flash-urilor, mersul foarte aproape de mașina ta, etc.
Un astfel de caz a fost observat de polițiștii de la Poliția Rutieră pe segmentul de autostradă Sebeș-Turda, ulterior acționând în consecință.
Motivul pentru care polițiștii au dat o amendă de 10.000 de lei unui șofer român
Așa cum spuneam, Codul Rutier, mai nou, amendează acest gen de comportament în trafic, atât prin amenzi usturătoare, puncte de amendă, și chiar suspendarea permisului de conducere pentru cel puțin 60 de zile.
Un astfel de caz, petrecut pe autostrada Sebeș-Turda, avea să se termine cu o amendă de 10.000 de lei primită de un șofer român, după ce acesta a încălcat mai multe reguli de circulație, prevăzute în Codul Rutier.
Dar cea mai gravă acțiune a acestui șofer a fost exact ceea ce am enunțat, și anume șofatul în mod agresiv, prin forțrea unor depășiri la limită, folosirea abuzivă a semnalelor luminoase și șicanarea participanților la trafic.
Un alt aspect extrem de important pentru care agenții i-au acordat amenda, este că, poate inspirat de filmulețul viral de pe internet, a încercat să își recupereze cu forța actele de identitate și cele ale mașinii, întrând în autoduba de poliție, motiv pentru care polițiștii i-au mai dat o amendă de 2.190 de lei, dar și o amendă de 7000 de lei, „în baza Legii nr. 61/1991 privind ordinea publică, pentru împiedicarea organelor de poliție în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, pentru săvârșirea de acte și gesturi obscene și adresarea de expresii și cuvinte jignitoare”, conform celor declarate de reprezentanții PJ Alba.
În același context șoferul a rămas pieton pentru următoarele 60 de zile, fiindu-i suspendat și permisul din aceleași considerente.
Concluzie
Indiferent că ne grăbim, sau nu, agresivitatea la volan nu este o soluție, și mai ales acum, în condițiile în care este amendată drastic. De preferat ar fi să ne urcăm calmi la volan, sau dacă chiar simțim că avem o stare de nervozitate, să încercăm să ne calmăm și apoi să pornim la drum. Mare atenție!