02 mart. 2022 | 08:31

Amenda colosală pe care a primit-o un taximetrist român. A vrut să negocieze tariful cu 3 refugiați ucraineni

Social
Amenda colosală pe care a primit-o un taximetrist român. A vrut să negocieze tariful cu 3 refugiați ucraineni
Doi taximetriști bucureșteni amendați de Poliția Locală (foto GettyImage)

Războiul din Ucraina a creat adevărate drame. În afară de morții și răniți din aproape toate orașele mari, mulți dintre ucraineni au ales calea pribegiei, fugind cu doar câteva haine din calea războiului. Datele oficiale anunțate de ONU spun că până la această oră, aproximativ 520.000 de ucrianeni au ales calea refugiului. În România sunt peste 70.000 de refugiați, majoritatea dintre aceștia plecând spre Occident. Dar cei care au ales să rămână aici, sunt ajutați de ONG-uri, dar și de reprezentanți ai statului, cu tot ce au nevoie. Dar, așa cum se întâmplă uneori, există și oameni care profită de astfel de situații pentru a face un ban ușor. Este și cazul a, cel puțin, doi taximetriști din București, prinși de Poliția locală, unul încercând să profite de o familie de ucraineni, altul refuzând să-i ducă la destinație.

Criza refugiaților ucraineni

Organizația Națiunilor Unite a estimat că aproximativ 500.000 de ucraineni au fost deja strămutați ca urmare a invaziei rusești, iar acest număr ar putea crește în cele din urmă la 1 până la 5 milioane. Comunitatea internațională face pregătiri pentru a răspunde nevoilor lor umanitare, deși poate nu suficient de repede.

La doar câteva ore după ce a început asaltul Rusiei, joi dimineața, în Kiev se înregistrau blocaje masive în trafic, bilete de tren epuizate și cozi lungi la bancomate, în timp ce oamenii încercau să fugă fără să știe cât timp vor fi plecați sau dacă se vor mai întoarce vreodată.

„Există o mișcare semnificativă a populației, dar este, de asemenea, greu de spus dacă oamenii se deplasează permanent sau pe termen scurt”, a declarat Irina Saghoyan, directorul pentru Europa de Est al organizației Save the Children, care se află pe teren în Ucraina din 2014.

Deocamdată, Europa Centrală îi primește pe ucraineni cu brațele deschise. Printre țările de primire se numără Polonia, care plănuiește să găzduiască până la 1 milion de ucraineni, precum și România, Ungaria, Slovacia și Moldova.

Dar aceste țări nu sunt echipate în prezent pentru a face față volumului de refugiați care vor sosi probabil la granițele lor în următoarele săptămâni, iar liderii europeni și americani trebuie să se străduiască să ajute la consolidarea acestei capacități. Principalele țări de primire din Europa Centrală pur și simplu nu au capacitatea de a răspunde acestor nevoi pe scară largă și pe termen lung.

Citește și: Toate hotelurile din municipiul Botoșani sunt ocupate de refugiații ucraineni. Mulți dintre ei sunt din Kiev

Doi taximetriști bucureșteni amendați de Poliția Locală

În astfel de situații, din păcate, se dovedește că nu toți sunt empatici cu problemele semenilor, cum este și cazul a doi taximetriști din București, amendați de reprezentații Poliției Locale. În cazul primului, Poliția Locală a trecut la amendarea taximetristului cu 10.000 de lei ca urmare a faptului că acesta a încercat să profite de pe urma clienților săi, refugiați ucraineni.

Celălalt ar fi fost amendat cu 500 de lei pentru că ar fi refuzat să-și ducă clienții, o altă familie de refugiați ucraineni, la unul din hotelurile din Capitală. Cele două incidente au fost explicate într-un comunicat emis de reprezentanții instituției pe Facebook, după cum urmează:

„Sprijinul pentru refugiaţii ucraineni nu este însoţit mereu de intenţii bune. Există, din păcate, printre noi, şi oameni fără scrupule, care nu ezită să profite de pe urma tragediei celor care fug din calea războiului. O astfel de situaţie s-a petrecut marţi dimineaţă, la Autogara Filaret, acolo unde mai multe persoane refugiate din Ucraina căutau îndrumare şi transport către locaţii sigure. Oportunitatea de a face câţiva bani în plus pe spatele celor loviţi de soartă a fost speculată imediat de un şofer de taxi din Capitală care a decis să-şi ofere serviciile.

La mica înţelegere, fără aparat de taxat, în schimbul unor sume de bani cu mult mai mari decât costul real al călătoriei. În aceeaşi zonă, un alt şofer taxi a refuzat să transporte o familie ucraineană, cu doi copii, care dorea să ajungă la un hotel din Bucureşti. Pentru refuz de cursă, conducătorul taxiului a fost amendat cu 500 de lei, iar, ca măsură complementară, s-a dispus reţinerea certificatului profesional.”, precizează Poliţa Locală Bucureşti, pe Facebook.

Citește și: Centrul de Integrare pentru Migranți Brașov face pregătiri pentru a-i primi pe refugiații ucraineni

Românii îi îmbrățișează pe refugiații ucraineni

Pe la toate punctele de intrare în România, din nordul țării, vin din ce în ce mai mulți refugiați ucraineni, care sunt preluați fie de ONG-uri, fie de autorități, și transportați către zone de cazare temporare pentru cei care vor să plece mai departe, sau pentru cei care vor să rămână deocamdată pe teritoriul României.

Încă din primele zile societatea civilă s-a mobilizat și au demarat campanii de strângere de produse alimentare, de igienă personală, și nu numai, pentru valul de refugiați veniți din Ucraina. Sunt peste 70.000 de oameni care au trecut granița de nord a României, și pe la punctele de intrare dinspre Odessa. Mulți dintre cei veniți cu trenul din orașul port ucrainean, aveau bilete până spre București. Lucrurile, din păcate, nu se opresc aici, și aproape în fiecare zi vin din ce în ce mai mulți.

PlaySport
WOW! Nadia, Boris Becker, Ilie Năstase și Andreea Esca, dezlănțuiți într-un club din București! Cum au fost surprinși
Ego.ro
TE SPERII! Cum arată cele mai apetisante femei din România fără machiaj FOTO
Ego.ro
Diana ȘOȘOACĂ, în ipostaze provocatoare! Imagini din tinerețe care au scăpat pe internet
Digi24
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr record de soldați condamnați pentru crimă
Cancan.ro
Starea de sănătate a Prințesei Kate Middleton s-a înrăutățit?! Gestul disperat al Prințului William
Stirile PROTV
Una dintre cele mai mari companii din lume vine în România. Are venituri aproape cât PIB-ul nostru
Romania TV
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Capital.ro
Trebuie SĂ PRIMEASCĂ BANII de urgență. Decizia uriașă care se pregătește în ROMÂNIA
EVZ.ro
Tzanca Uraganu și Costel Bijou, la căpătâiul lui Corduneanu. Lideri de clanuri de temut, așteptați la înmormântare
Adevarul
Mușețelul, planta desprinsă din Rai care face minuni. Era apreciată de mari oameni de știință, încă din antichitate
BZI.ro
De ce nu este deschis sicriul lui Costel Corduneanu? Este acoperit cu flori şi drapelul României. Familia vine cu explicaţii – FOTO
Spynews.ro
Ancuța Popoviciu va judeca în continuare cazul lui Vlad Pascu! Decizia de suspendare a fost amânată de CSM
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Cine sunt echipele calificate în marea finală de la Asia Express. Dezvăluiri de senzație
Redactia.ro
FOTO Au rămas mască! Ce a purtat la Disneyland, înconjurată de mii de copii, după ce a riscat închisoarea din cauza ținutei
Digisport.ro
Creatură cu un aspect de-a dreptul uluitor, descoperită pe fundul mării
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se poată călugări și de-acum vor trăi doar din mila altora
Digi24
O studentă le-a spus prietenilor că era încântată de o primă întâlnire. A doua zi, un picior de-al ei a fost descoperit într-un parc
Digi24
Wow, ce schimbare!! Johnny Depp s-a tuns și a slăbit! Cum arată actorul, la aproape 61 de ani / FOTO
Unica.ro
Cîrstoiu: Nu mă retrag. Să anunțe Ciolacu că mă retrage. Nu iau bani, nu am acțiuni la clinica soției
EVZ.ro
Un cățel de usturoi seara. Cum se consumă și la ce ajută
Spynews
Schimbare în CODUL RUTIER din România. Când au voie șoferii să facă DEPĂȘIRI pe drumurile publice
Capital.ro
Trucuri pentru ca florile de liliac să reziste mai mult în vază. Doar așa vor rămâne proaspete și frumoase
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Se dau VOUCHERE de 200 de euro. Cererile se depun până pe 20 mai
Mediaflux
Ancuța Popoviciu va judeca în continuare cazul lui Vlad Pascu! Decizia de suspendare a fost amânată de CSM
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce se întâmplă în aceste momente cu Naomy, personajul controversat și viral de la tv din trecut. „Se luptă între viață și moarte”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro