Alpinistul Zsolt Torok a fost găsit mort în Munții Făgăraș. Ce recorduri stabilise la nivel mondial

Autor: Claudiu Surmei - 16:24, 17 aug. 2019
Alpinistul Zsolt Torok a fost găsit mort în Munții Făgăraș

Alpinistul Zsolt Torok, care fusese dat dispărut în Munții Făgăraș, a fost găsit mort de echipajele de salvamontiști. Ministrul de Interne Mihai Fifor a anunțat moartea lui printr-un mesaj postat pe contul personal de Facebook. Zsolt Torok avea 45 de ani și stabilise mai multe recorduri în alpinismul românesc și cel mondial.

Alpinistul Zsolt Torok a fost găsit mort în Munții Făgăraș

„Rămas bun, prieten drag…Dumnezeu să te odihnească în pace”, a fostmesajul postat de ministrul Mihai Fifor pe rețeaua de socialziare, alături de o poză cu alpinistul Zsolt Torok. Bărbatul de 45 de ani a fost găsit mort în Munții Făgăraș, după ce fusese dat dispărut.

Zsolt Torok
Zsolt Torok

„Alpinistul român în vârstă de 45 de ani a fost localizat în zona vârfului Negoiu şi se pare că este decedat. Se încearcă evacuarea pe calea aerului a acestuia şi în zonă sunt mai multe echipe salvamont care încearcă să ajungă la locul accidentului”, a declarat şeful Salvamont Sibiu, Adrian David. Ulterior a venit anunțul că este vorba despre alpinistul Zsolt Torok: „Din păcate a fost găsit decedat. A căzut printre stânci în zona Vîrfului Negoiu.”

Ce recorduri stabilise Zsolt Torok

În anul 2016, Zsolt Torok a urcat pe 5 vârfuri din Munții Himalaya, iar în 3 dintre expediții i-a fost alături Vlad Căpușan. Cei doi au realizat două premiere naționale și una mondială: au fost primii oameni care au ajuns pe Peak 5 din regiunea Makalu. Acesta are o înălțime de 6.421 de metri și a fost deschis ascensiunii în 2003.

Torok Zsolt a condus, în 2013, expediţia românească de pe Nanga Parbat, un vârf de 8.126 de metri. Această ascensiune este considerată cea mai mare performanţă în alpinismul românesc. Torok a mai realizat și alte premiere de-a lungul timpului: a fost pe Maratonul Marilor Pereţi, Trilogia Alpilor şi pe K2. Bărbatul de 45 de ani era alpinist profesionist, ghid montan și speker motivațional.