Alpinistul Zsolt Torok a fost găsit mort în Munții Făgăraș. Ce recorduri stabilise la nivel mondial

Alpinistul Zsolt Torok a fost găsit mort în Munții Făgăraș

Alpinistul Zsolt Torok, care fusese dat dispărut în Munții Făgăraș, a fost găsit mort de echipajele de salvamontiști. Ministrul de Interne Mihai Fifor a anunțat moartea lui printr-un mesaj postat pe contul personal de Facebook. Zsolt Torok avea 45 de ani și stabilise mai multe recorduri în alpinismul românesc și cel mondial.

Alpinistul Zsolt Torok a fost găsit mort în Munții Făgăraș

„Rămas bun, prieten drag…Dumnezeu să te odihnească în pace”, a fostmesajul postat de ministrul Mihai Fifor pe rețeaua de socialziare, alături de o poză cu alpinistul Zsolt Torok. Bărbatul de 45 de ani a fost găsit mort în Munții Făgăraș, după ce fusese dat dispărut.

Zsolt Torok
Zsolt Torok

„Alpinistul român în vârstă de 45 de ani a fost localizat în zona vârfului Negoiu şi se pare că este decedat. Se încearcă evacuarea pe calea aerului a acestuia şi în zonă sunt mai multe echipe salvamont care încearcă să ajungă la locul accidentului”, a declarat şeful Salvamont Sibiu, Adrian David. Ulterior a venit anunțul că este vorba despre alpinistul Zsolt Torok: „Din păcate a fost găsit decedat. A căzut printre stânci în zona Vîrfului Negoiu.”

Ce recorduri stabilise Zsolt Torok

În anul 2016, Zsolt Torok a urcat pe 5 vârfuri din Munții Himalaya, iar în 3 dintre expediții i-a fost alături Vlad Căpușan. Cei doi au realizat două premiere naționale și una mondială: au fost primii oameni care au ajuns pe Peak 5 din regiunea Makalu. Acesta are o înălțime de 6.421 de metri și a fost deschis ascensiunii în 2003.

Torok Zsolt a condus, în 2013, expediţia românească de pe Nanga Parbat, un vârf de 8.126 de metri. Această ascensiune este considerată cea mai mare performanţă în alpinismul românesc. Torok a mai realizat și alte premiere de-a lungul timpului: a fost pe Maratonul Marilor Pereţi, Trilogia Alpilor şi pe K2. Bărbatul de 45 de ani era alpinist profesionist, ghid montan și speker motivațional.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI