5 lucruri de vizitat atunci când mergi la Cazanele Dunării. VIDEO

5 lucruri de vizitat atunci când mergi la Cazanele Dunării. VIDEO
5 locuri pe care să le vizitezi când mergi la Cazanele Dunării.

Cazanele Dunării sunt considerate de mulți, drept una dintre cele mai frumoase zone de pe defileul Dunării. Acestea sunt compuse din Cazanele Mari și Cazanele Mici și sunt așezate la trecerea Dunării prin munții Carpați și se află în Parcul Național Porțile de Fier. Această destinație este ideală pentru weekend, deoarece toate obiectivele turistice sunt accesibile, putându-se ajunge la ele cu mașina sau pe jos. Traseele sunt de o frumusețe greu de exprimat în cuvinte.

5 lucruri de vizitat când mergi la Cazanele Dunării

  1. Chipul lui Decebal – obiectivul reprezentativ al zonei

Chipui lui Decebal este sculptat în stânca Cazanelor Mici și este cea mai mare sculptură din Europa, având o înălțime de 55m și o lațime de 25 m. Această sculptură a fost finalizată în 2004, fiind finanțată din fonduri proprii de către afaceristul Iosif Constantin Drăgan. La aceasta au lucrat 12 sculptori alpiniști. Turiștii sunt impresionați de dimensiunile acesteia, deoarece este mai înaltă decât statuia lui Christos din Rio de Janeiro și aproape la fel de înaltă precum Statuia Libertății.

2. Tabula Traiana

Aflată la ieșirea de pe malul sârbesc, în imediata apropiere a statuii lui Decebal. Este un monument vechi de peste 2000 ani, ridicat de împăratul Traian, în cinstea marșului trupelor imperiale romane în drum către Dacia în anul 105. Are o lungime de 4 metri și o înălțime de aproape 2 metri. Tabula reprezintă 2 delfini, un vultur și un text ce prezintă împăratul roman și reușitele militare ale acestuia.

3. Cetatea Trei Turnuri Trikule

Denumirea acesteia a fost preluată din limba turcă, denumire sugestivă pentru scopul militar al construcției fortificate. A fost ridicată în secolul XV pentru a opri avansul imperiului otoman spre vest. Astăzi din cetate au mai rămas trei turnuri, restul cetății fiind inundată o dată cu amenajarea lacului Porțile de Fier. Când nivelul apei este crescut rămân vizibile doar 2 dintre turnurile cetății.

4. Peștera Ponicoava

Această peșteră se află pe malul stând al Dunării, pe cheile Ponicoavei, la trecerea prin masivul Ciucaru Mare. Peștera are o adâncime de 60 metri și o lungime de peste un kilometru și jumătate, fiind cea mai mare din această zonă a țării. Pentru a o vizita se poate ajunge în peșteră și cu barca. Peştera Ponicova este declarată rezervaţie speologică datorită unor resturi de fosile de Ursus spelaeus, un fragment de ceramică foarte veche şi a unor specii endemice. Vizitarea se recomandă să se facă în perioada lunilor mai – octombrie, cu excepţia perioadelor de viitură când este posibil ca Galeria Ponicovei să fie inundată total sau parţial.

Mănăstirea Mraconia, construită pe piloni care o țin deasupra apelor.
Cazanele Dunării oferă 5 obiective turistice unice pentru vizitat.

5. Mănăstirea Mraconia

Aflată pe valea Mraconiei, mănăstirea are un aspect inedit datorită faptului că a fost ridicată peste ape, vechiul lăcaș de cult fiind sacrificat împreună cu alte monumente  și obiective turistice pentru realizarea lacului de acumulare Porțile de Fier. Noua mănăstire se ridică peste ape, pe marginea acestora, fiind susținută pe piloni de beton și poate fi vizitată pe tot parcursul anului. Ruinele vechii mănăstiri au fost înghițite de apele lacului de acumulare și mai pot fi observate doar atunci când nivelul apelor este foarte scăzut, reprezentând o imagine extrem de impresionantă datorită formei de cruce a zidurilor rămase ce se întrezăresc la suprafața apei în anumite condiții.