Celebra Alina Bica, fostă procuror DIICOT, conform unei decizii recente, scapă de închisoare. În același dosar, fosta şefă DIICOT cere daune de 1 milion de euro.
Implicată într-un mare dosar de corupție, fosta șefă DIICOT era acuzată și ulterior primea o sentință de 4 ani de închisoare în dosarul favorizării omului de afaceri Ovidiu Tender.
Deși instanța din România anunța sentința definitivă, Alina Bica reușea să fugă din țară, ultima adresă fiind în Italia. Tot aici, magistrații italieni, mai exact Curtea de Apel din Bari avea să recunoască condamnarea acesteia în 2020, fiind vorba exact de cei 4 ani de detenție pe care fosta șefă DIICOT îi avea de făcut.
Dar, deși sentința inițială a ÎCJ era cu executare, magistrații din Bari comutau sentința în arest la domiciliu, sub supraveghere. Deși Curtea de Apel București respingea contestația acesteia, lua în considerare faptul că Alina Bica își executase pedeapsa în Italia, și astfel astăzi putem spune că Alina Bica scapă de închisoare.
După decizia de a scăpa de cei 4 ani de închisoare, conform unui dosar civil, fosta şefă DIICOT cere daune de 1 milion de euro. Este vorba despre un proces civil aflat pe rol la Tribunalul București, prin care aceasta dă statul român în judecată, și cere despăgubiri în valoare de 1 milion de euro.
Mai trebuie reamintit că, în afară de dosarul în care era trimisă în spatele gratiilor, Alina Bica a mai avut alte 2 dosare de corupție, dar la care avea să fie achitată.
Primul dosar are legătură cu șpaga luată de la Șerban Pop, pe atunci vicepreședintele ANAF, în valoare de 17.500 de euro. Banii erau dați pentru soluționarea unui dosar, Cuprom, în care a mai fost implicat și un alt om de afaceri, Horia Simu.
Cel de-al doilea dosar de corupție avea legătură cu despăgubirile supraevaluate pe care Alina Bica le acorda omului de afaceri Gheorghe Stelian (Stelu), pe vremea când era reprezentantul Ministerului Justiției în cadrul comisiei pentru acordarea despăgubirilor de la ANRP.
În 2018, Elena Udrea și Alina Bica erau deja în atenția autorităților, fiind acuzate e acte de corupție, amândouă luând decizia de a fugi din țară.
Ulterior, cele două erau prinse și încarcerate pentru 2 luni în Costa Rica. În România amândouă aveau deja decizii date de instanța de judecată, Elena Udrea avea o sentință de 6 ani în dosarul „Gala Bute”, iar Alina Bica avea sentința de 4 ani în dosarul Ovidiu Tender.
Cu toate că erau prinse de Interpol și duse în arest, în cele din urmă amândouă reușeau pentru o scurtă perioadă se eludeze autoritățile, cea mai norocoasă, până la urmă, fiind fosta șefă DIICOT, care astăzi scapă de cei 4 ani de închisoare.