Mai mulți producători din România au anunțat că sunt nevoiți să își reducă activitatea, după ce facturile au crescut de șase-șapte ori față de luna precedentă. Industria creșterii de animale din țara noastră ar putea fi distrusă de scumpirea gazului și a curentului, precum și pesta porcină africană, avertizează asociația Forţa Fermierilor. Ce aliment ar putea dispărea în doar câteva luni din magazine, afli în continuare. Vestea este cruntă pentru români!
Producătorii de carne de porc și de pasăre din România estimează că, în jumătate de an, țara noastră va ajunge să importe 100% din necesarul de carne, după ce uriașa creștere a prețurilor la gaze și curent i-a determinat să-și reducă semnificativ activitatea. Asociația Forţa Fermierilor trage un semnal de alarmă, avertizând că producătorii de carne de porc și de pasăre se află în pragul falimentului.
Exeptând faptul că fac față cu greu creșterii facturilor, producătorii de carne de porc din România sunt loviți și de cei patru ani și jumătate de pestă porcină, reprezentând principala cauză a reducerii producției autohtone de carne de porc.
„Asociaţia Forţa Fermierilor trage un semnal de alarmă cu privire la impactul pe care creşterile imense de tarife, operate de distribuitorii de gaze naturale şi de energie electrică, le au asupra sectorului agroalimentar din România. Membrii Departamentului de Zootehnie din cadrul Asociaţiei Forţa Fermierilor, aparţinând sectorului de creştere porc şi pasăre, sunt revoltaţi de notificările de majorări de tarife la gaze şi curent, pe care încep să le primească.
În numeroase cazuri, costul cu gazele naturale şi electricitatea, pentru luna ianuarie 2022, se preconizează a fi de 6-7 ori mai mare decât în cazul lunii decembrie 2021, la un consum similar“, a trasmis asociația.
Citește și: Avertisment ANPC: ce fel de carne de porc nu trebuie să cumpărați, în această perioadă
Gazele naturale sunt esențiale în procesul de producție pentru unitățile din zootehnie, întrucât ventilarea spațiului și menținerea unei temperaturi constante pentru purcei și pui este primordială.
„Situaţia a ajuns inadmisibilă. Chiar vrem să nu mai avem zootehnie în România? Să aducem toată mâncarea de afară? Cu o creştere de costuri de 6-7 ori la electricitate şi gaze, producătorii din zootehnie vor intra în faliment în şase luni. Vom avea diminuări de producţie chiar din februarie, când vor începe să vină la plată facturile majorate din ianuarie.
Va fi un dezastru. Serios, chiar nu se gândeşte nimeni cum îşi poate continua activitatea un sector esenţial pentru securitatea alimentară a României cu creşteri de costuri pe o zonă esenţială de 6-7 ori?
Solicităm Guvernului României să vină cu soluţii pentru a mai putea vorbi de supravieţuirea sectorului de porc şi pasăre în România. Iar companiilor de utilităţi, care efectiv îşi bat joc de antreprenorii români din zootehnie şi industria alimentară, le transmit doar atât: Să vă fie ruşine pentru inconştienţa de a pune în pericol producţia de carne în România!“, a declarat Vlad Macovei, preşedintele Asociaţiei Forţa Fermierilor.