25 mai 2021 | 13:23

Alimentul preferat de străini și ignorat de români. Vin după el în pădurile din țară

Știri generale
Alimentul preferat de străini și ignorat de români. Vin după el în pădurile din țară
Melcii de pământ ca hrană, Escargots

Oamenii au consumat melci de mii de ani. Sunt săraci în grăsimi, bogați în apă, proteine și pot fi folosiți la mai multe feluri de mâncare. Consumul lor nu este frecvent în zonele din America, dar în Europa sunt considerați adevărate delicatese. Din păcate, în România nu sunt la mare căutare.

Melcii, o delicatesă căutată de mulți

Încă din timpurile preistorice, omul a consumat diferite tipuri de animale pentru supraviețuire, iar asta uneori a inclus și melcii. În mai multe părți ale lumii antice, inclusiv în Imperiul Roman, melcii au făcut parte din bucătăria lor. De fapt, i-au și crescut, astfel încât să existe o ofertă uriașă pentru a satisface cererea.

Helicicultura este practica cultivării melcilor cu scopul de a îi destina pentru uz uman, în principal ca hrană. Potrivit istoricului roman Pliniu, helicicultura se practica pe moșia unui om numit Fluvius Hirpinus, situată într-o zonă a ceea ce este acum Italia, în anul 50 d.Hr. Cu toate acestea, oamenii au mâncat melci încă din vremuri preistorice, conform descoperirilor.

Melcii de pământ, ca hrană – Escargots

Melcii de pământ fac parte din bucătăria europeană. Nu este un secret faptul că mulți oameni consideră că melcii sunt delicioși ca aperitiv sau ca fel principal. Există o mulțime de rețete populare pentru a îi găti și mulți oameni îi pregătesc acasă. Astfel de feluri de mâncare sunt tipice și în multe restaurante de elită.

În Franța, melcii sunt comuni și se referă la cuvântul francez „Escargot”. Când sunt fierți, sunt pregătiți cu unt cu usturoi și pătrunjel, și serviți direct în cochilie. Sunt foarte scumpi tocmai pentru că sunt considerați o mare delicatesă. În Grecia și Italia, melcul este adesea consumat într-o varietate de mese.

Uneori este folosit în sosuri și turnat peste diferite tipuri de paste. Oamenii din alte țări precum Spania, Portugalia și Germania îi consumă, de asemenea. În SUA există o piață uriașă pentru Escargots, marfă importată de obicei din Franța. Multe dintre rețetele găsite în unele restaurante sunt similare cu cele găsite în restaurantele europene.

În România se găsesc în zona județului Mureș, dar și la malul Mării Negre. Cei care se ocupă de culesul melcilor în Mureș pot primi și 100 de lei pentru un kilogram de melci.

“Culegătorii trebuie să obţină autorizaţie de la agenţia mediului, chiar dacă vietăţile nu sunt protejate de lege. Pentru recoltarea melcilor în judeţul Mureş am eliberat anul acesta patru autorizaţii de mediu, în total o cantitate de 280 de tone de melci.

Melcii ajung la fabrici de prelucrare, după care sunt congelați şi se vând, în special, la export”, a explicat directorul APM Mureș.

Melcii sunt comestibili

Nu toți melcii de pământ sunt comestibili. În Franța, melcul roman (Helix pomatia), melcul de grădină (Helix aspersa) și, într-o măsură mai mică, melcul european (Helix lucorum) sunt singurele specii consumate. Helix aspersa se numește „Le Petit Gris” în Franța, iar escargotul este, de asemenea, un aperitiv servit în multe restaurante din Franța și Spania.

Alte specii comestibile sunt Cepaea nemoralis, Cepaea hortensis, Achatina fulica, Helix aperta și Otala punctata. Pregătirea lor implică uscarea melcilor timp de câteva zile, pentru a le elimina viscerele.

Bucătarii pregătesc melcii cu unt, usturoi și unele tipuri de ierburi, cum ar fi mărarul și patrunjelul. Sunt serviți în cochilie pe un fel de mâncare specific, pentru a îi împiedica să alunece și să cadă. Carnea are o textură ușor dură. De asemenea, unii mănâncă ouă de melc ca pe caviar.

În diferite părți ale zonei mediteraneene, este posibil să găsiți melci și ouă conservate în supermarketuri. Există multe feluri de mâncare făcute cu melci de pământ. În unele regiuni fac parte din gastronomia lor unică.

Există ferme dedicate reproducerii melcilor, în principal în Franța, Indonezia, Polonia, Grecia și Germania. Doar în Portugalia, oamenii consumă aproximativ 4.000 de tone de melci de pământ anual.

Pericolul consumului de melci

Deși consumul de melci este prezent în gastronomie și face parte din cultura unor regiuni, este un fapt îngrijorător faptul că aceste animale poartă uneori mai mulți paraziți, în principal nematode. Dacă melcii nu sunt curățați sau gătiți corespunzător, paraziții sunt capabili să afecteze corpul uman și să producă condiții fatale.

Atât la manipularea cât și la gătitul melcilor, bucătarii trebuie să fie extrem de atenți pentru a evita orice problemă de sănătate. Dacă nu sunteți sigur cu privire la specia, originea sau manipularea lor, evitați să îi consumați.

Cel mai frecvent tip de melc folosit pentru a fi mâncat este specia de grădină. Totuși, dacă aveți o grădină cu melci, nu încercați să-i prindeți și gătiți, melcii sălbatici pot purta un parazit care poate provoca meningită, printre alte boli.

Parteneri
Se schimbă regulile de călătorie în Marea Britanie. Cum vei intra de anul acesta în Anglia
Redactia.ro
Cum a murit, de fapt, Traian, cuceritorul Daciei. Cenușa lui a fost împrăștiată într-un loc important pentru români
Click.ro
O femeie, fost ofițer de penitenciar, a fost condamnată la 15 luni de închisoare, după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum și-a amenajat Maurice Munteanu apartamentul de 117.000 de euro din București. Imaginile s-au viralizat pe internet! Wow, ce decor!
Unica.ro
Jandarmeria s-a făcut de râs. Ce au decis judecătorii în procesul cu Gheboasa
EVZ.ro
Bănel Nicoliță, surprins de ziua lui de naștere! Cine l-a așteptat acasă, la miezul nopții
Spynews
Americanii dau alerta în România. Anunț urgent despre Călin Georgescu înainte de noile alegeri
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
SE SCHIMBĂ TOT în legea pensiilor! ANUNȚ OFICIAL
Mediaflux
Marian Drăgulescu se căsătorește! Fostul sportiv a anunțat data la care va avea loc marele eveniment 
Spynews.ro
Motivul pentru care Cuza de la Noaptea Târziu a refuzat să își viziteze părinții timp de 2 ani. Ce s-a întâmplat
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro