Alimentul pe care trebuie să îl mănânci până în februarie 2021. E aur curat pentru sănătatea ta

Alimentul pe care trebuie să îl mănânci până în februarie 2021. E aur curat pentru sănătatea ta
Alimentul care e aur pentru sănătatea ta, dar cu toate astea îl consumi rar

Un aliment specific perioadei în care ne aflăm are mai multe beneficii decât ar fi crezut. Despre ce e vorba și cum să-l introduci în câteva din preparatele preferate? E de preferat să-l mănânci periodic. Beneficii și idei de rețete.

Alimentul toamnei. E aur pentru sănătate

Comoara din bucătărie este un aliment de care mămicile ar trebui să știe și să-l introducă mai des în alimentația pofticioșilor din casă. Este vorba despre dovleac! Acum a fost la mare căutare datorită sărbătorii iubite și de români, dar nu doar de Halloween e potrivit. Desigur, e o distracție pentru cei mici să-i scobească în moduri cât mai înfricoșătoare, dar după ce se plictisesc de sculptură poți să te folosești de ce ți-a rămas. Nu trebuie să arunci semințele pentru că dacă le speli, le cureți potrivit și le bagi puțin la cuptor sunt numai bune de mâncat într-o seară la film/meci. Pe lângă aroma foarte plăcută, dovleacul poate fi gătit în zeci de moduri ingenioase. Mai mult decât atât, este extrem de sănătos pentru oricine, indiferent de vârstă. Pe lângă luteină, beta-carpten, vitamina A, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E si K, zinc, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, mangan are și fier. E bogat în proteine și e o sursă excelentă de acizi esențiali Omega 3 și Omega 6.

Ce beneficii are?
Te ajută să slăbești
Reglează glicemia și ține nivelul colesterolului sub control
Conține o cantitate mare de vitamina A
Te scapă de stres și de oboseala cronică
Acționează și la nivel hormonal
Are efecte antimicotice, anticancerigene, antiseptice si antivirale

Dovleacul, vedeta din bucătărie cu mari beneficii
Dovleacul, vedeta din bucătărie cu mari beneficii

Despre legumă

– Potasiul pe care il contin dovlecii are un efect pozitiv asupra tensiunii arteriale.
– Antioxidantii din dovleac ar putea ajuta la prevenirea degenerarii si afectarii ochilor.
– Dovlecii intregi (netaiati) ar trebui depozitati intr-un loc intunecat si racoros, cel mult 2 luni.
– Piureul de dovleac poate fi folosit ca inlocuitor pentru unt sau ulei in retetele care necesita coacere.

Calorii și informații nutriționale

26 kcal
5 carbohidrati
1 g proteine
1 grasimi totale
5 fibre alimentare
16 mcg folati
6 mg niacina
2 mg acid pantitenic
06 mg piridoxina
11 mg riboflavina
05 mg tiamina
Vitamina A
Vitamina C
Vitamina E
Vitamina K
1 mg sodiu
21 mg calciu
340 mg potasiu
44 mg fosfor
515 mcg alfa caroten
3100 mcg beta caroten
1500 mcg luteina

Ce poți să gătești?

Supă de dovleac

  • 1 lingura de un
  • 1 ceapa tocata marunt
  • 3 linguri de faina
  • O jumatate lingura de pudra de curry
  • Un sfert de lingurita de chimen
  • Un sfert de lingurita de nucsoara
  • 2 catei de usturoi zdrobiti
  • 100 de grame de cartofi dulci taiati cubulete
  • Un sfert de lingurita de sare
  • Supa de pui
  • 250 de grame de dovleac conservat
  • 1 lingura suc de lime proaspat
  • 1 cana de lapte
  • 2 linguri de arpagic maruntit
Supă de dovleac
Supă de dovleac
DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI