În încercarea de a-i învăța să evite alimentele nesănătoase, părinții obișnuiesc să le ofere copiilor produse naturale. Majoritatea dintre acestea prezintă proprietăți medicinale, care joacă un rol important în creșterea și dezvoltarea micuților. Există un aliment plin de vitamine și minerale benefice pentru minori. În România, însă, producția sa riscă să se prăbușească. Se scumpește mierea, alimentul pe care părinții îl dau copiilor pentru a crește sănătoși.
Prețul mierii de albine s-a majorat în urmă cu doi ani, din cauza secetei. În anul 2021, în ciuda faptului că producția a fost bună, mierea s-a scumpit. Mierea de salcâm a suferit, în mod special, majorări de prețuri semnificative. Apicultorii avertizează că prețul la miere se scumpește enorm și în anul 2022.
Deși nu este destinată copiilor cu vârste de sub un an, părinții încearcă mai mereu să dea miere de albine micuților. Acum, însă, din cauza temperaturilor foarte ridicate care au afectat culturile, producția de miere riscă să se prăbușească. Acesta aspect va fi vizibil și în prețurile de pe rafturile magazinelor.
„Dacă noi suportăm greu căldura, gândiți-vă la ele, cărora noi, oamenii, le datorăm viață. Neavând apă și pe o asemenea căldură, ele suferă mai mult decât noi. Florile, de fapt, nu mai au apă. Neavând apă, florile nu mai dau nimic. Ele se duc și, nemaiavând ce să culeagă, ne trezim în această situație”, a explicat apicultorul Constantin Mihai, pentru Antena 3.
Și producătorii din Iași avertizează că mierea se va vinde, în anul curent, la prețuri mai mari decât în trecut. Sunt vești foarte proaste pentru românii care consumă miere produsă în România. Costurile se vor majora, în anul 2022, cu 10-20 de procente, potrivit apicultorilor din Iași. Aceștia au susținut că de vină pentru scumpiri sunt seceta și prețurile mari la combustibil și lemn.
Mierea de rapiță riscă să nu mai fie furnizată pe rafturile de magazin. Iar asta din cauza secetei, care a afectat atât de mult culturile de rapiță încât producătorii spun că este posibil să lipsească cu desăvârșire. Ce va rămâne, însă, va fi proastă calitate, potrivit unui apicultor bio din comuna Popricani din Iași.
„Mierea polifloră era 10 lei, iar anul acesta este 14 lei kilogramul. Cererea în continuare este generoasă, dar nu mai este miere pe stoc și în contextul problemelor internaționale, va crește prețul. Ucraina va lipsi cu 60.000 de tone, cantitate ce vindeau în Europa. Cererea va fi aceeași, dar va lipsi oferta și, în contextul acesta, a crescut prețul mierii”, a spus Relu Cojocar, apicultor bio din Iași, pentru BZI.ro.
Într-o sticlă de miere nu sunt foarte multe ingrediente. Mierea presupune, în principiu, trei tipuri de zahăr: zaharoză, glucoză și fructoză. Este plină de vitamine, minerale și aminoacizi care vor stimula dezvoltarea sănătoasă a copilului.
Trebuie precizat că mierea acționează ca un scut pentru ficat împotriva anumitor boli și daune, potrivit specialiștilor. Oricât de neobișnuit ar suna, aplicarea mierii pe zgârieturile și tăieturile copilului dumneavoastră îl va ajuta să se vindece mai repede, potrivit sursei citate.
Mierea acționează și ca un agent calmant asupra gâtului inflamat și iritat al copilului tău, reducând tusea. O lingură de miere este de ajutor, de asemenea, dacă minorul are dificultăți de înghițire din cauza durerii de gât.
Beneficiile mierii de albine sunt numeroase. Includerea unei porții de miere în dieta copilului îl poate face nu doar mai sănătos, ci și să se simtă mai bine.