Planta care se scumpește enorm în 2022. Aproape că-și dublează prețul, toți vor să o cumpere

Planta care se scumpește enorm în 2022. Aproape că-și dublează prețul, toți vor să o cumpere
Planta care se scumpește enorm în 2022

Ce plantă se scumpește foarte mult în 2022? Aproape că ea își dublează prețul, dar românii o tot cumpără în cantități masive. Întrucât s-a semnalat o creștere substanțială a prețului la materialele de construcții, tot mai mulți români au început să apeleze la modalități vechi de a construi o locuință. Despre ce este vorba.

Planta care se scumpește enorm în 2022

Planta care se scumpește enorm în 2022 este stuful, iar asta din cauza a cantităţilor tot mai mici care se recoltează în Deltă şi a cererii din ce în ce mai mari. Unii dintre micii întreprinzători din judeţul Tulcea care fac acoperişuri şi rogojini din stuf menționează că blocarea importului de sârmă specială din Ucraina, China şi India le afectează activitatea. De ce sunt însă recoltele de stuf tot mai mici?

„Comparativ cu anii trecuţi, recolta nu este foarte bună. E pe undeva la 40%. Este din ce în ce mai slab. Nici stufului nu-i convine poluarea şi au fost şi ani cu secetă, alt fapt care influenţează. Cantităţile sunt din ce în ce mai mici”, a afirmat Tănase Dobre, în vârstă de 47 de ani, din comuna Jurilovca, care se ocupă de recoltatul stufului.

El face rogojini şi acoperişuri din stuf de mai mai bine de două decenii însă a remarcat faptul că recoltele de stuf sunt din ce în ce mai mici. Bărbatul speră însă ca situația să se deblocheze cât mia curând situaţia importurilor de sârmă specială pentru rogojini şi acoperişuri din stuf.

„Deocamdată, recoltăm, din cauză că importurile de sârmă sunt blocate. Este o sârmă foarte subţire care se produce doar prin India, China şi Ucraina, ţări care nu ne pot da la ora actuală. Aşteptăm să mai scape câte o cantitate să putem să facem treabă. Luna viitoare începem să muncim la rogojini”, a mai declarat Tănase Dobre.

Preț stufului s-ar putea dubla

Micul întreprinzător a mai precizat că rogojinile sunt cerute mai ales de agenţii economici din judeţul Constanţa şi că în ultima perioadă a crescut şi cererea pentru acoperișul din stuf. Prin urmare, el estimează că anul acesta preţul unui maldăr de stuf aproape că se va dubla, din cauza recoltelor mici şi a cererii crescânde.

„Lipsa stufului de pe piaţă şi cererea mare a forţat creşterea preţurilor. De exemplu, acum doi ani, un maldăr de stuf era 8 lei, iar din ce se preconizează anul acesta se va duce spre 15 lei. Toate materialele de construcţii s-au scumpit”, a conchis Tănase Dobre.

Anul acesta, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării a încheiat 12 contracte de concesiune a activităţii de recoltat stuf de pe o suprafaţă totală de 46.735,3 hectare, cantitatea totală estimată de stuf recoltată fiind de 71.000 de tone.