Alimentul pe care fermierii români îl aruncă la gunoi. Producția bogată nu este cumpărată de oameni sau supermarketuri

Alimentul pe care fermierii români îl aruncă la gunoi. Producția bogată nu este cumpărată de oameni sau supermarketuri
Alimentul pe care fermierii români îl aruncă la gunoi.

Faptul că anul acesta s-a dovedit a fi bun pentru mai multe culturi agricole, le aduce o nouă ”problemă„ fermierilor, care se plâng că nu își pot vinde producția.

Alimentul pe care fermierii români îl aruncă la gunoi

Spre exemplu, aceștia au înregistrat o supraproducție la vinete, însă din cauza pieței care este plină de vinete, prețurile au scăzut dramatic. În lipsa unui ajutor de la stat, marfa ce rămâne este aruncată de fermierii care nu au o altă variantă mai bună.

Anul acesta, producția de vinete a înregistrat un record, dar asta nu aduce vești bune pentru legumicultori, piața fiind plină de aceste legume și astfel prăbușindu-se prețurile. Iar legumicultorii sunt nevoiți să arunce marfa pentru care au muncit tot anul.

”Este cantitate mare. Avem supraproducţie la vinete. S-au căutat în primele zile, atunci când au apărut pe piaţă. Dar apoi preţurile au scăzut foarte mult. În piaţă se dau cu 50 de bani, iar în zilele bune cu un 1 leu kilogramul.”, a spus  legumicultorul Joni Filimon pentru Adevărul.

Castraveții și roșiile, abandonate de producători

Potrivit sursei citate, legumele precum castraveţii sau roşiile sunt abandonate de producătorii cinstiţi şi preluate de samsarii care practică preţuri neruşinate. Un kilogram de roşii a ajuns să coste doar 1 leu:

„Sunt şi vinete foarte-foarte multe, şi ardei, ardeiul a scăzut deja sub 1 leu, nici nu se mai vinde, ca şi castravetele. Acum trei zile am dat roşiile cu 4,5 lei /kg – (n. red. – hibrid de tomate), şi 5,5 lei/kg – roşa (n. red. – un alt hibrid extratimpuriu de tomate), astăzi sunt 1,8 – 2 lei /kg şi de abia le-am dat. Se vând şi cu un leu roşiile.

Deja Monte Verde (n. red. – fabrică producătoare de conserve) a venit în en-gros şi a făcut listă pentru cei care vor să ducă cu 1 leu“, a descris fermierul Ilie Ursu situaţia întâlnită în sudul judeţului Olt unde sunt câteva importante bazine legumicole.

Producătorii români au mai declarat că ei vând marfă de calitate, iar asta duce la o producţie mai mică. Iar din cauza kilogramelor puţine recoltate, producătorii au spus că nu îşi permit să le vândă la 1 leu per kilogram.

„Eu, dacă folosesc doar metode ortodoxe, nu fac cantitate mare şi nu-mi convine să merg să le dau cu un leu kilogramul. Ca să scot şi profit undeva la 4 lei kilogramul era un preţ bun. Mi-au trimis mesaje pe Facebook doamne din Cluj, să trimit şi acolo.

Păi, zic, eu aş trimite, dar dacă intermediarii vin şi spun că la Cluj cumpărătorii vor roşii cu ţâţă (n. red. – roşiile cu mucron, stimulate chimic)?! Şi-mi vine să iau foc, nu alta, când oameni cu nume în domeniu descriu fenomenul şi spun de ce nu sunt bune, iar consumatorii cer din alea„.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI